Vad är hälsa?

Vad är hälsa?

Vi skriver mycket om hälsa här på sajten, men vad menas med det egentligen? Och hur gör du för att leva så hälsosamt som möjligt? Här förklarar Sofia Strand, student till Hälsovägledare på Luleå Tekniska Universitet, samt ger några konkreta tips för att skapa en skön må-bra-balans.

Hälsa är ett väldigt brett begrepp och det är svårt att definiera vad det är då det finns mycket olika åsikter om vad det innebär. WHO:s definition lyder:

”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande, och inte bara frånvaro av sjukdom eller svaghet”.

Man kan säga att det innefattar alla dem delar som gör att vi mår bra och som främjar vår hälsa. Vi söker vård när vi blir sjuka eller är skadade, men hur bra är vi på att främja hälsa och fokusera på det som gör att vi slipper bli sjuka? Vilka faktorer är det som bidrar till ökad hälsa och som gör att vi är friska? Det handlar om att se till helhetshälsan och hitta en balans mellan alla delar i ens livshjul.

Många tänker främst på att hälsa är kost och träning, vilket det också är, men det är så mycket mer än bara det. En bra kost och regelbunden träning betyder inte att hälsan automatiskt är bra om inte de övriga delarna är tillfredsställda. Jag pluggar till Hälsovägledare och i min utbildning pratar vi mycket om helhetshälsan och att främja hälsa, att se till friskfaktorerna som bidrar till ökad hälsa. Vi behöver alla delar som gör att vi mår bra- kost, träning, återhämtning, mental träning, fritid och intressen. Vad får dig att må bra? Vilka delar i livshjulet är viktiga för dig? Måla? Sjunga? Vara ute i naturen? Äta god mat? Umgås? Dansa? Får du in tillräckligt av alla delar i ditt liv som just du mår bra av? Tar du dig tid till dem sakerna? Om inte, kan du omprioritera så att du får tid till att göra de som får dig att må bra?

Oavsett vad det är så är det viktigt att skapa tid till att göra det som gör att just din hälsa och ditt liv blir till det bättre. Jag måste också påminna mig själv för att göra mer av det som får mig att må bra. Det borde vara en självklarhet för alla att prioritera det som ökar ens livskvalitet. Ta makten över din egen hälsa för att ge dig själv de bästa förutsättningarna till ett välbalanserat och hälsosamt liv. Det är du värd.

Skapa ett hälsosamt livshjul

Ett tips för att du själv ska få en bättre bild över din helhetshälsa är att lägga in de delar som du vill ha i ditt livshjul. Vilka ska ingå och hur stort utrymme ska varje del få? Du kan se det som tårtbitar, skriv in varje del och måla hur stor varje bit ska vara, beroende på hur mycket fokus du vill lägga på respektive del. Eftersom att livet förändras hela tiden kommer även dina värderingar göra det, vad du mår bra av och behöver idag i ditt liv är inte säkert att du behöver vid en annan tidpunkt. Dina tårtbitar går alltid att förändra, lägga till och/eller ta bort utefter vad du behöver just nu.

Text: Sofia Strand – student till Hälsovägledare på Luleå Tekniska Universitet, nu inne på sitt tredje och sista år. Sofia är en aktiv person som brinner för hälsa, att skriva och spelar innebandy på fritiden.

Erbjudande för dig som vill ta hand om din hälsa lite extra – boka Holiday Club Åre´s träningspaket till 25% rabatt. Mer information här

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras