Utländska bettingsidor skapar mer spelmissbruk

Både globalt och i Sverige är spelmissbruk ett allvarligt problem som påverkar många människors liv. Spelberoende kan ha allvarliga konsekvenser för en persons hälsa, relationer och ekonomi.

För att bekämpa detta problem har regeringen sedan 2019 infört strikta regler och föreskrifter för att minimera riskerna för spelberoende. Bland annat finns det gränser för hur mycket pengar en person kan sätta in eller satsa på en viss tid, samt krav på att spelsajter ska erbjuda stöd och hjälp för personer som har problem med spel. Trots detta fortsätter spelmissbruk att vara ett problem i Sverige, och det är därför viktigt att öka allmänhetens medvetenhet om risken för spelberoende och om de stödresurser som finns tillgängliga för personer som behöver hjälp. I denna artikel kommer vi att undersöka spelmissbruk i Sverige och också ge vår syn på varför spelbolag utomlands skapar mer problem.

Om spelmissbruk bland svenska spelare

Dom allra flesta har någon gång spelat i sitt liv om pengar och enligt Folkhälsomyndigheten uppges mellan 3-4%  av alla spelare lida av någon form av spelmissbruk. Tittar man närmare på statistiken så kan man bland annat urskilja följande:

  • 56 procent av befolkningen 16–84 år har spelat det senaste året.
  • Spelandet på nätet har ökat och är vanligare bland män 
  • 130 000 personer i Sverige har samma hushåll med någon som har problem med Spel.

Mer skrämmande statistik kan tas fram, men faktum kvarstår. Trots spelregleringen har Spelinspektionen inte lyckats minska problemspelandet. Tjänsten Spelpaus har i skrivande stund över 93 000 personer registrerade i sin databas. Problemet är att tjänsten inte skyddar mot utländska spelbolag. 

Allt fler söker sig till spelbolag utomlands 

Utländska bettingsidor kan vara farliga för personer som lider av spelmissbruk av flera olika skäl. För det första har utländska bettingsidor mindre strikta regler jämfört med bettingsidor som har svensk licens. Trots att spelbolag utomlands har en giltig utfärdad spellicens så kan det för dig som svensk spelare mindre skydd. 

Till exempel kan det finnas gränser för hur mycket pengar en spelare kan sätta in eller satsa på en viss tid, samt krav på att bettingsidor ska erbjuda stöd och hjälp för personer som har problem med spel. Dessa regler är ofta utformade för att minimera riskerna för spelberoende och skydda personer från ekonomiska och psykologiska skador.

Men utländska bettingsidor som opererar utanför dessa regler och lagar har färre skydd för spelare som riskerar att fastna i ett spelmissbruk. De kan exempelvis erbjuda högre insättningsgränser eller snabbare spel som lockar spelare att satsa mer pengar än vad de har råd med eller egentligen tänkt sig. Detta kan leda till att spelare som redan är i riskzonen för spelmissbruk lätt hamnar i en ond spiral som leder till allt större skulder och ökad psykologisk stress.

Spelpaus fungerar inte på bettingsidor utan svensk licens 

Självuteslutning är ett viktigt verktyg som kan hjälpa personer som har svårt att kontrollera sitt spelande att ta en paus och minska risken för att fastna i ett missbruk. Alla bettingsidor med svensk licens erbjuder självuteslutning via Spelpaus. Men Spelpaus är inte kopplat till spelbolag utomlands vilket gör att svenska spelare som har spelproblem enkelt kan få tillgång till spel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.