Upptäck hur riktiga, donerade kroppar ser ut på insidan

Upptäck hur riktiga

Den världsomspännande utställningen Body worlds hälsa finns nu i Malmö. Den handlar om dig. Om hur du ser ut där det verkligen räknas. På insidan.

Om Body worlds hälsa

  • Den första utställningen ägde rum i Japan 1995.
  • På ett värdigt, vetenskapligt och estetiskt sätt exponerar man kroppar och organ från avlidna människor som blivit plastinerade. Effektfullt belysta står kropparna utplacerade i naturliga positioner för att åskådliggöra hur muskler, senor, ben och nerver samverkar. Därtill kommer en rad multimedia-upplevelser.
  • Den unika konserveringstekniken är framtagen av den tyske anatomiprofessorn Dr Gunther von Hagens. Kropparna har frivilligt donerats särskilt för ändamålet. För närvarande har programmet mer än 15 000 kroppsdonatorer i sitt register. Givarna kommer från över 33 länder, de flesta från Tyskland
  • Bland mycket annat visas hur kroppen påverkas av socker, droger och stillasittande samt vilka skador överdriven träning kan leda till. Arrangörernas förhoppning är att motivera besökaren att ta väl hand om sin kropp och hälsa.
  • Utställningen är ett demokratiserande av anatomin i utbildningssyfte och ett tillfälle att lyfta viktiga frågor om organdonation, beroende och rasism.
  • Julius Production AB arrangerar Body worlds hälsa  i samarbete med Region Skåne/Event in Skåne, Malmö stad och Skånetrafiken.

Body worlds anatomiutställningar med frivilligt donerade, autentiska kroppar och organ har setts och hyllats av över 40 miljoner människor i 23 länder. I detta samarbete mellan kroppsdonatorer, anatomiexperter och besökare fungerar donatorerna – vilka lämnat juridiskt samtycke till att medverka i just Body worlds – som guider och lärare på en resa mot hälsa, välbefinnande och vitalitet. Body worlds hälsa visas på Malmömässan i Hyllie.

Utställningen lämnar ingen oberörd. När besökarna ser hela kroppar och organ från människor som en gång levt lär vi oss om hur våra livsval påverkar kroppen. Särskilt fascinerande är fosters utveckling, i 3D, från en tidigt skedde som ger svindlande insikter. Man kan också beskåda rökningens alla negativa effekter i ofiltrerad närbild.

”Alla har ju sett organen på bild och på plastdockor, men ändå blev jag överraskad. Är inte lungorna större än så? Är hjärtat så stort? Och sju meter tarm – har jag verkligen det i magen?!”
Kvinna, 44 år.

”Jag gillade när man stod framför en slags spegel och rörde sig, och så gjorde 3D-dockan i spegeln samma sak. Man såg precis vilka muskler det var man rörde inne i kroppen. Det var kul. En selfie från insidan.”
Pojke, 12 år. 

”Jag kommer att minnas bilderna på familjerna i olika länder och på vad de åt och drack under en vecka. Så olika det var! En del åt bara pizza och flingor och andra åt nästan ingenting.”
Flicka, 10 år.

Utställningsproducent Julius Malmströms mål är att minst 100 000 besökare skall ta del av gästspelet:

– Body högkvalitativa och seriösa utställningar matchar snillrikt kunskap om den fantastiska människokroppen med vår naturliga nyfikenhet på livet, döden och det som finns inom oss. Att så många människor världen över redan sett någon av utställningarna talar sitt tydliga språk. Förhandsintresset har varit enormt och det känns jätteroligt att äntligen vara igång!.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.