Upplev Bergslagen Cycling – Sveriges största cykelområde

Upplev Bergslagen Cycling – Sveriges största cykelområde

Trenden att cykla ökar och allt fler ger sig ut i naturen, både på landsväg och i tuff terräng. Bergslagen Cycling är Sveriges ledtätaste och största cykelområde. Här hittar du de optimala cykellederna med leisureleder från norr till söder, sju stora mountainbikeområden och fina roadbikeleder.

Att cykla är inte bara det perfekta sättet att få frisk luft och uppleva naturen, det är även en effektiv men skonsam träningsform som passar alla åldrar.
– Många vill träna utomhus i dag men alla kan inte löpträna eftersom det blir en ganska stor påfrestning för kroppen. När du cyklar tränar du både kondition och styrka utan att påfresta exempelvis knäna lika mycket som du gör vid löpning, säger Katarina Rönnbacka Nybäck, projektledare, Bergslagen Cycling.

Upplev Sveriges största cykelområde
Bergslagen Cycling är Sveriges ledtätaste och största cykelområde som omfattar alla typer av cykelleder i hela Örebro län. Här upplever du den optimala cykelupplevelsen, vare sig du är nybörjare eller elitcyklist.
            – Det finns leisureleder från norr till söder, sju stora mountainbikeområden och fina roadbikeleder. Många klubbar har träningsläger här och vi arrangerar även guidade turer och läger, till exempel lägret MBT-weekend för tjejer.
            Vill man ge sig ut på en längre tur är det enkelt att komponera ihop sin egen rutt. Här finns enhetligt skyltade mountainbikeleder och ett graderingssystem för lederna över hela länet. En specifik cykelled är därmed lika lätt eller svår i Pershyttan som i Askersund. Leisure- och roadbikelederna finns på kartor med tillhörande ledbeskrivning och gratis gps-rutt.
            – Längs cykellederna finns cykelvänliga boendeanläggningar, bra fik och restauranger. Allt är anpassat för att du enkelt ska kunna ta med din cykel och när du sen cyklat, tvätta den och förvara den säkert under natten. Det finns också möjlighet att få sin packning skjutsad mellan olika anläggningar.

Kom igång med cykling
För den som vill komma igång med cykling tipsar Katarina om att låna eller hyra en cykel innan du köper, för att veta att vilken typ av cykling som passar dig.
            – Vill man prova landsväg, mountainbike eller kanske båda delarna? Ett bra sätt att komma igång är att kontakta en instruktör, följa med på en guidad tur eller anmäla sig till en nybörjarkurs. Då får du kunskap i hur cykeln fungerar och vad du bör tänka på. Det är viktigt att veta hur exempelvis bromsar och växlar fungerar. Sedan är det bara att ge sig ut och öva. Börja gärna i ett lugnare område, testa hur cykeln känns i snäva svängar och i backig terräng. Att cykla är en lekfull sport som passar hela familjen!

Läs mer här!

Foto: Carina Remröd, Mats Rönnbacka, Ulla-Carina Ekblom
Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras