Föreställ dig doften av nybakat och förverkliga saken genom att prova receptet på underbart goda, nyttiga kanelbullar från Victorias Provkök.
Vem älskar inte hembakat? Vill du samtidigt dra ner på vitt socker rekommenderar vi dessa nyttiga kanelbullar från Victorias provkök. En traditionell bulle är självklart ok ibland, men att växla med fika som är naturligt sötat och innehåller näringsrika mjölsorter kan vara en god idé. Speciellt när smaken är lika god som originalet.
”Att göra goda saker som förgyller tillvaron med lite extra vardagslyx är också viktigt och det går att göra helt MAGISKT goda grejer som faktiskt innehåller nyttiga ingredienser. De här bullarna är helt galet goda, de innehåller inget vitt socker utan är sötade helt med dadlar samt att de innehåller en hel del fullkornsmjöl. Vill du baka en nyttigare variant på antingen kanelbullar eller chokladbullar så bara måste du testa de här. Perfekta till fikat, kalaset eller picknicken” skriver Victoria på sin hemsida. Prova!
Underbara, nyttiga kanelbullar
Ingredienser:
- 50 g färsk jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 5 st färska urkärnade dadlar
- 1 st ägg
- 1/2 tsk salt
- 3 dl fullkornsdinkelmjöl
- 1 dl grahamsmjöl fullkorn
- 8 dl vetemjöl special
Fyllning:
- 100 g mjukt smör
- 170 g urkärnade dadlar
- 1 dl vatten
- 3 msk kanel
Topping:
- 1 st uppvispat ägg
- Sesamfrön gärna oskalade
Gör så här:
- Mixa ingredienserna till fyllningen till en slät kräm i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull. Mixa ihop mjölk och dadlar till en daddelmjölk. Häll ner dadelmjölken i kastrullen med smör och låt den bli ljummen, max 37°.
- Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt ägg och salt och rör om.
- Tillsätt sedan fullkornsdinkel och grahamsmjöl, rör om. Till sist även vetemjölet, lite i taget tills du får en deg som inte klibbar. Blir det för mycket mjöl blir bullarna torra och det vill vi inte.
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk ca 30-40 minuter.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Bred på fyllningen och forma till bullar.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
- Grädda bullarna på 225° ca 7-10 minuter.
- Låt svalna, ät och NJUT!
Nyttiga kanelbullar
Ingredienser
- 50 g färsk jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 st färska urkärnade dadlar
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 3 dl fullkornsdinkelmjöl
- 1 dl grahamsmjöl fullkorn
- 8 dl vetemjöl special
- 100 g mjukt smör FYLLNING (ingredienser härifrån och neråt)
- 170 g urkärnade dadlar
- 1 dl vatten
- 3 msk kanel
- 1 st ägg uppvispat TOPPING (ingredienser härifrån och neråt)
- 2 msk sesamfrön gärna skalade
Instruktioner
- Mixa ingredienserna till fyllningen till en slät kräm i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull. Mixa ihop mjölk och dadlar till en daddelmjölk. Häll ner dadelmjölken i kastrullen med smör och låt den bli ljummen, max 37°.
- Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt ägg och salt och rör om.
- Tillsätt sedan fullkornsdinkel och grahamsmjöl, rör om. Till sist även vetemjölet, lite i taget tills du får en deg som inte klibbar. Blir det för mycket mjöl blir bullarna torra och det vill vi inte.
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk ca 30-40 minuter.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Bred på fyllningen och forma till bullar.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
- Grädda bullarna på 225° ca 7-10 minuter.
- Låt svalna, ät och NJUT!
Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.
”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.” Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.
Hej! Ska det verkligen vara 50 st dadlar i degen? Tack på förhand, Cecilia
Hej Cecilia! Ledsen, men det är inte jag som gjort receptet och kan därför inte svara. Bäst är om du provar dig fram och adderar lite dadlar i taget. Med vänlig hälsning, Anna