Go Back
nyttiga kanelbullar kanelbullens dag recept på kanelbullar
Print Pin
4 från 11 röster

Nyttiga kanelbullar

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag hälsosamma kanelbullar, kanelbullar, nyttiga kanelbullar, sockerfria kanelbullar, Victorias provkök
KCAL/Portion 200-399

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 st färska urkärnade dadlar
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl fullkorn
  • 8 dl vetemjöl special
  • 100 g mjukt smör FYLLNING (ingredienser härifrån och neråt)
  • 170 g urkärnade dadlar
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kanel
  • 1 st ägg uppvispat TOPPING (ingredienser härifrån och neråt)
  • 2 msk sesamfrön gärna skalade

Instruktioner

  • Mixa ingredienserna till fyllningen till en slät kräm i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull. Mixa ihop mjölk och dadlar till en daddelmjölk. Häll ner dadelmjölken i kastrullen med smör och låt den bli ljummen, max 37°.
  • Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt ägg och salt och rör om.
  • Tillsätt sedan fullkornsdinkel och grahamsmjöl, rör om. Till sist även vetemjölet, lite i taget tills du får en deg som inte klibbar. Blir det för mycket mjöl blir bullarna torra och det vill vi inte.
  • Låt degen jäsa i bunken under en bakduk ca 30-40 minuter.
  • Dela degen i 2 delar och kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Bred på fyllningen och forma till bullar.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  • Grädda bullarna på 225° ca 7-10 minuter.
  • Låt svalna, ät och NJUT!