Dagens lunch- eller middagstips är ugnsrostad blomkål med kapris- och olivtapenade, eller cavolfiore al forno con capperi e paté di olive, som maträtten så vackert heter på italienska. En smakfull maträtt som passar bra till exempelvis fisk. Här hittar du receptet.
Ugnsrostad blomkål med kapris- och olivtapenade
Ingredienser 4 portioner:
– 1 blomkålshuvud
– 2 tsk torkad rosmarin
– 3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
– Flingsalt och nymalen svartpeppar
– 1 pkt Zeta 5 Gryner Ekologisk 250 g
– 1 burk Zeta Tapenade oliver och kapris 140 g
– 75 g färsk grönkål riven i mindre bitar med mittstjälken borttagen
– 2 dl färsk gräslök hackad
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225°C.
2. Skiva blomkålen och gnid in bitarna i olivolja, rosmarin, salt och peppar.
3. Rosta i ugnen i 20 minuter.
4. Vänd efter halva tiden.
5. Koka upp rikligt med vatten och salta.
6. Lägg i grynen och koka i 5 minuter.
7. Lägg i grönkålen och koka i ytterligare 5 minuter.
8. Låt rinna av i ett durkslag.
9. Blanda ihop med tapenade och ¾ av gräslöken.
10. Servera med blomkålen och toppa med resterande gräslök.
Bon appetit!
Text: Anna Lissjanis
Recept och foto: Zeta.nu