“Tro på dig själv och ge inte upp” – Marie Filipiak Wallderin, grundare av Wallderinska

Wallderinska

Möt Marie Filipiak Wallderin, grundare av det lyxiga träningsklädmärket Wallderinska. I en intervju berättar hon sin historia, om sin svåra sjukdom, förhållandet till träning och hur hon nått framgång som entreprenör.

Marie Filipiak Wallderin – om att besegra motgångar och lyckas som entreprenör

För den som inte känner till dig, vem är du Marie?

– Jag är egentligen en riktig “lantflicka” uppvuxen bland djur och natur. Jag spenderade mestadels av tiden på min ponnys rygg, han var min bästa vän. Våra äventyr tillsammans var magiska och oändliga, en barndom man inte får någon annanstans.

– Dock förändrades familjelivet, familjestödet och familjen splittrades i tidig ålder. Efter det fick jag klara mig mer och mer själv. Jag lärde mig att hantera motgångar, medgångar och sen ta sig igenom nästa motgång. Jag fick lära mig att klara mig själv och lita på mitt egna omdöme. Jag skaffade mig en karriär genom envishet fast jag inte hanterade skolan särskilt väl.

“När jag blev sjuk i systemisk skleros kunde jag inte arbeta som vanligt och fick snabbt veta att ingen ville eller vågade ha mig som anställd.”

– Jag blev entreprenör som det gick väldigt bra för, men jag fick även se allt raseras när personer i min omgivning valde banor jag inte kunde stå för. Jag är väl den som alltid börjar om och vägrar ge mig, envis som en riktig åsna. När jag blev sjuk i systemisk skleros kunde jag inte arbeta som vanligt och jag fick snabbt veta att ingen ville eller vågade ha mig som anställd. Med en sjukdom som ständigt eskalerar och går i oberäkneliga långa skov så förstår jag dem. Jag kunde bli en ekonomisk katastrof för en arbetsgivare. Det var bara att starta eget för att livet skulle ha ett syfte, en mening där jag kunde känna att jag faktiskt kan göra något på mitt sätt och göra skillnad samtidigt bidra i samhället.

– Jag fick min dotter Vanessa när jag var 22 och har uppfostrat henne som ensamstående mamma. Ända fram till jag träffade min man John för snart 7 år sen då jag även fick min bonusson Leon in i familjen. Det var verkligen en vändpunkt och är nu en stor trygghet i den kärlek vi har. Vad vore livet utan kärlek och vänner när allt kommer omkring?

– Jag har alltid haft min kärntrupp av nära vänner sedan tidig barndom (faktiskt sen vi var 8 år) och vi hänger fortfarande ihop. Vi har följt varandra genom hela livet och än idag är vi bästa vänner. Fast att det kan gå lång tid mellan gångerna vi ses, så är det som vi aldrig varit ifrån varandra när vi väl gör det. Mina vänner och familj är det viktigaste i mitt liv.

Vad betyder träning och hälsa för dig?

– Träningen har alltid funnits i mitt liv och med tiden har det blivit viktigare och viktigare. Jag vill så klart se så fin ut som jag kan, men för min hälsans skull är det verkligen A och O. Speciellt eftersom mina inre organ är så påverkade av min sjukdom, träningen ser ju till att alla delar mår lite bättre.

– Men precis som för så många andra får jag ofta ta mig själv i nackskinnet för att släpa mig dit. Det är ju så skönt när man är klar men så svårt att ta sig dit ibland. Jag är i grunden en sådan människa som älskar att ta i och jobba med kroppen.

– Innan jag blev sjuk kunde jag löpträna men det går inte längre p.g.a. att min sjukdom även gett mig lungfibros och jag har i dag 50% lungkapacitet. Förr körde jag ända in i kaklet på varje pass och hade jag missat ett pass eller ätit en påse chips kunde jag tänka att jag behövde ”straffas” och därför fick jag köra en extra timme cardio. Nuförtiden tänker jag att jag får unna mig och mår bra i den känslan. Mina pass är mer anpassade för vad jag faktiskt klarar snarare än vad jag önskar att jag klarat. Även om min man ibland får hålla mig i schack när viljan är större än kapaciteten…”skratt”

Hur förändrades detta när du blev sjukt – och hur har du kommit tillbaka?

– Det värsta är väl att jag är fortfarande ”JAG” i min skalle, alltså mitt inre jag är ju fortfarande jag (den jag är utan min sjukdom). Den där råstarka envisa lantflickan som älskade tiden på sensommaren när man skulle fylla höskullen med hö och halmbalar som vi kastade upp på loftet och byggde lager för vintern. I mina fantasier är jag fortfarande så stark och kan ta i hur mycket jag vill utan att bli trött direkt, sanningen är dock en helt annan. Jag är inte så stark, jag kan inte hålla i hantlar ordentligt för mina stelopererade fingrar och för att jag inte kan ”krama” om dem tillräckligt.

– Jag kan se mig själv springa på löpbandet, stark och spänstig men sanningen är att jag får andnöd av lite högintensiv träning.. ja listan kan göras så lång. Den sista tiden har jag fått stora problem med bäcken, rygg och nacke så nu är fokus på att träna på ett helt nytt sätt. Frustrationen att inte klara saker som andra helt enkelt tar för givna. Men som sagt, jag har verkligen arbetat hårt med att försöka programmera om min hjärna att vara mer ”snäll” mot mig själv och träna på ett annat sätt.

“Jag tänker så ofta på citatet: Träna för att du älskar din kropp, inte för att du hatar den”.

– Jag tänker så ofta på citatet: Träna för att du älskar din kropp, inte för att du hatar den. Och lite så var min process. Från att förakta min kropp för att den är sjuk och förändrades på ett sätt som jag inte kunde styra över och därigenom straffa den, till att försöka lära mig älska den och behandla den väl. Det är trotts allt i den jag ska bo i resten av mitt liv….

Varför var det just träningskläder du ville skapa?

– Vi tyckte inte marknaden hade det vi sökte. En av mina goda egenskaper är ett väldigt bra sinne för detaljer och att jag har väldigt lätt för att visualisera i bild. Jag brukade handla av ett varumärke som hade linjer på rumpa och ben, men de var raka på rumpan och sydda direkt på kläderna. Resultatet blev att rumpan såg plattare ut och benen kortare men jag stod framför spegeln och gjorde de platta, raka linjerna på rumpan till hjärtformade bågar istället och det blev ju SUPERsnyggt. Vi höjde linjerna vid höften och då såg benen längre ut, som trolleri.

– Jag älskar verkligen färgen guld, och den kan man kombinera i oändlighet. Det ger en lyxig och exklusiv look och då fanns inte att få tag i. Detta blev starten till att jag och min man drog i gång Wallderinska. Sen hör även min hälsa till saken. Jag vet hur viktigt det är att få känna sig fin och hur yttre faktorer påverkar vårt sätt att se på oss själva.

– Jag har dagar då jag har en bra självkänsla och tycker att jag är fin, men sen har jag dagar då jag inte tycker speciellt bra om det jag ser i spegeln. Då kan enkla knep som fina kläder få mig att prestera bättre för att jag får bättre självförtroende. Ytligt kanske men om placebo funkar, varför inte utnyttja det?

“Vår logga är ett W som symboliserar allt som är viktigt för mig, familj, vänner och hur viktigt det är att aldrig ge upp och att tro på sig själv.”

– Vår logga är ett W som symboliserar allt som är viktigt för mig, familj, vänner och hur viktigt det är att aldrig ge upp och att tro på sig själv. Men också att sätta guldkant på tillvaron. Du vet aldrig hur morgondagen ser ut så det är viktigt att leva här och nu och skämma bort sig själv i vardagen med det man älskar. Det är ngt jag och John har applicerat in i vår vardag, vi älskar att njuta av livet, med god mat, resor
och att omge oss av det vi älskar.

Vilka 3 råd skulle du ge den som vill starta företag?

  1. Analysera marknaden, vad är det som särskiljer din produkt/tjänst mot de som redan finns.
  2. Tro på dig själv.
  3. Ge inte upp.

– Sa jag, tro på dig själv och ge inte upp?! Det går inte att säga tillräckligt många gånger. De flesta som driver framgångsrika företag har stått med en fot i konkursboet ngn gång och ibland flera gånger. Men drivit på och kämpat vidare tills man får vind i seglet. Man måste ha en vinnarskalle och brinna för det man gör på riktigt och vara extremt envis.

Jag älskar människor som vågar, livet är för kort för att ångra det man aldrig vågade göra. Men även, våga fråga om råd och hjälp, man blir aldrig fullärd och det gäller att vara ödmjuk.

Hur ser din framtidsvision ut – för dig själv och Wallderinska?

– Jag är så tacksam för allt i mitt liv och det jag håller kärt, men om jag får önska fritt så hoppas jag så klart att min sjukdom ska lugna ner sig och att de finner ett botemedel. Så att jag och alla andra som har denna hemska sjukdom kan få fortsätta leva och njuta av livet. Att jag får se våra barn växa upp och kanske bli mormor ngn dag.

– Vad gäller Wallderinska så hoppas jag att min story ska göra skillnad för kvinnor och spegla mitt varumärke. Att vårt W blir en motivator, kan jag så kan DU! Att våra kläder ska få bärarna att känna sig starkare, vackrare och att de klarar så mycket mer än de tror. Sky is not the limit, there is no limit…

“Sky is not the limit, there is no limit”…

– Känslan av att lyckas kommer av att aldrig ge upp, och det är Wallderinska det är vi som är WCrew.

Tack Marie och all lycka till med Wallderinska och livet!

Kläderna Marie har på sig på bilderna och många fler hittar du här hos Wallderinska.

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras