Toscansk räkpasta – recept och tips hur du lagar den perfekta pastan

räkpasta

Fira Världspastadagen den 25 oktober med läcker toscansk räkpasta enligt konstens alla regler. Här hittar du både receptet och expertens tillagningstips som ger dig den perfekta pastan – och hur undviker vanliga misstag.

Uppskattar du enkla och goda maträtter, som räkpasta, är du inte ensam. Mer än hälften av svenskarna lagar italiensk mat minst en gång i månaden enligt en undersökning från HelloFresh.

– Pasta har en lång och fascinerande historia, och idag är det en favorit i många hushåll. Det fina med pasta är att den kan vara allt från en enkel vardagsrätt till en festlig middag, med oändliga möjligheter till nya smakkombinationer, säger Sofia Fattori, gastronomisk chef på HelloFresh.

Undvik vanliga misstag när du lagar din räkpasta

Att pasta är populärt innebär inte alltid att den tillagas på bästa sätt. För att hjälpa svenskarna att laga den perfekta pastan delar Sofia Fattori med sig av sina bästa tips och hur du kan undvika de vanligaste misstagen.

– Hemligheten bakom en riktigt bra pasta är kombinationen av kvalitativa råvaror, rätt konsistens på såsen och rätt teknik vid kokningen av pastan. Det går snabbt när man lagar pasta och det finns ett par fallgropar som du bör undvika för att laga en perfekt pasta, säger Sofia Fattori.

Sex tips som ger dig perfekt kokt pasta

  1. Mer vatten än du tror. Se till att använda tre till fyra gånger så mycket vatten som pastamängden du kokar. Pastan ska inte ta upp mer än en tredjedel av kastrullens volym. På så sätt förblir vattnet klart och blir inte för stärkelsehaltigt, vilket hjälper dig att få till den perfekta ”al dente”-konsistensen.
  2. Glöm inte att röra om! Under koktiden bör du röra om pastan var 4–5 minut för att säkerställa att den kokar jämnt och inte klibbar ihop.
  3. Vatten salt som medelhavet. Vattnet ska smaka som havet! En bra tumregel är en näve salt i en kastrull med 6–7 liter vatten. Om du är osäker kan du smaka av vattnet för att försäkra dig om att det är tillräckligt salt.
  4. Det ska koka ordentligt. Lägg i pastan först när det saltade vattnet kokar ordentligt, och börja räkna koktiden från det.
  5. Häll av pastan några minuter för tidigt. Trotsa vad som står på förpackningen och häll av pastan några minuter innan den är färdigkokt och spara alltid några deciliter av pastavattnet. Låt sedan pastan koka klart i såsen. Genom att låta pastan koka klart i såsen och tillsätta pastavattnet efter ben krämigare konsistens och en mer välbalanserad smak.
  6. Den perfekta såsen. När du är klar vid spisen ska såsen ha en mer flytande konsistens än du tänkt dig. Pastan kommer att suga upp den extra vätskan och bli perfekt krämig. Det handlar om att ha tålamod och ge ingredienserna tid att förenas. Med rätt balans mellan pastavattnet och såsen får du en maträtt som känns både genuin och lyxig.

Använd tipsen och prova detta läckra recept på toscansk räkpasta!

räkpasta

Toscansk räkpasta med soltorkade tomater och rucola

Ingredienser, 2 portioner:

  • 150 g Räkor
  • 1 paket Spaghetti
  • 50 g Soltorkade tomater
  • 75 ml Crème fraiche
  • 1 portionspåse Basilika
  • 2 st Tomat
  • 1 g Chiliflakes
  • 2 st Vitlöksklyfta
  • 20 g Finriven ost
  • 40 g Rucola
  • 4 g Grönsaksbuljong
  • 1 msk Olivolja
  • 1 dl Vatten

Gör så här:

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”. Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
  2. Under tiden, grovhacka färska tomater och soltorkade tomater (var för sig). Riv basilikablad i grova bitar. Finhacka eller pressa vitlök. Skölj rucola.
  3. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek soltorkade tomater och räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
  4. Tillsätt chiliflakes, Medelhavets Pärla och vitlök till stekpannan. Stek i 30 sek, tills väldoftande.
  5. Sänk till låg värme och tillsätt crème fraiche, basilika, vatten, finriven ost och grönsaksbuljong.
  6. Vänd ner pasta i såsen. Rör ner rucola och färska tomater i pasta precis innan servering.
  7. Lägg upp pasta i skålar. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Bon appétit!

Recept och undersökning från Verian på uppdrag av HelloFresh.

Gillar du denna räkpasta rekommenderar vi även:

Commenter's avatar
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.