Torsby skidtunnel – perfekta skidspår året om

Torsby skidtunnel – perfekta skidspår året om

Vindstilla, minus tre grader och fina spår. I Torsby är det alltid perfekta förhållanden för skidåkning. Skidtunneln i Torsby är Sveriges både största och första, och drar både motionärer och eliten till de värmländska skogarna.

I Torsby har man njutit av motion i skog och mark sedan urminnes tider. Sedan 2006 är det också möjligt att åka skidor på längden året om. Skidtunneln som fyllde 10 år i år är 1,3 kilometer lång och inrymmer både klassiska spår och en fristilsbädd i kuperad terräng. Du kan åka i slingans båda åkriktningar vilket ger en bana på drygt 2,5 km varierad skidåkning.

Skidtunneln är öppen från 1 maj till Vasaloppet och har drygt 30 000 besökare per år. Alla är lika välkomna oavsett om man är nybörjare, motionär eller elit.

Hit kan du komma och få både snökänsla och teknikträning långt innan snön lägger sig utomhus. Även om det finns snö och spår ute på vintern kan det vara väldigt kallt och blåsigt, men i Torsby kan du vara helt säker på att få fina förhållandena och kunna genomföra ditt skidpass – så skidtunneln är guld värd, säger Linda Danielsson, marknadsföringsansvarig på Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Allra mest tillströmning är det under hösten när den stora massan börjar ladda för bland annat Vasaloppet och vill samla rikligt med mil i kroppen.

Torsby må ligga nära norska gränsen, men är ändå tillgängligt.
Du kan faktiskt flyga hit från Arlanda över en dag. Du landar på morgonen, 300 meter från skidtunnelns entré, kör ett förmiddagspass, fyller på depåerna med en lunchbuffé på Valbergsängens restaurang, åker ett eftermiddagspass och tar sedan flyget hem samma kväll, tipsar Linda. Det lyfter två turer varje vardag.

På sportcentret finns Valbergsängens sporthotell som erbjuder både vandrarhem och hotellboende. Valbergsängen är byggt för motionärer, har alla faciliteter som gör vistelsen bekväm och alla träningsmöjligheter startar precis utanför knuten: Varierad skidträning både ute och inne samt motionsspår, rullskidbana och cykelleder. Allt detta bara en kort promenad från Torsby centrum.

Torsby Skidtunnel & Sportcenter är ett Vasaloppscenter för både skidor, cykel och löpning. Det innebär att du kan känna dig trygg i att få tillgång till de bästa träningsmöjligheterna, bra mat och boende, experthjälp med teknikträning när du behöver och du kan även mäta din kondition i testlabbet.

Text: Julia Kimell
Foto: Linda Danielsson
 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras