Grönt är skönt – och gott! Här är sju näringsrika och gröna livsmedel som boostar kroppen med fibrer, vitaminer och mineraler.
Spenat
Innehåller en hel del järn som är en viktig mineral för bland annat syresättningen av blodet. Spenat är även rikt på fibrer, vitamin C och folsyra. Blanda spenat i salladen eller smoothies! Läs mer: Recept på spenatsmoothie.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 18 kcal
Protein: 2 g
Fett: 0,5 g
Mättade fettsyror: 0,1 g
Kolhydrater: 1 g
Fibrer: 1 g
C-vitamin: 46 mg
Folat: 194 mcg
Järn: 2,0 mg
Zink: 0,9 mg
Kalcium: 93 mg
Haricots verts är rika på vitamin B, C och K samt kostfibrer och kalcium. Blanda dem i salladen för att få den härliga krispigheten.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 40 kcal
Protein: 2 g
Fett: 0,9 g
Varav mättat fett: 0,1 g
Kolhydrater: 4 g
Fibrer: 4 g
Salt: 0,4 g
Grönkål
Fiberrikt och rikt på den viktiga antioxidanten vitamin C som stimulerar kroppens upptag av järn. Passar i sallad, smoothies eller som krispiga och goda grönkålschips. Klicka här för recept på grönkålschips.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 50 kcal
Protein: 3 g
Fett: 0,7 g
Mättade fettsyror: 0,1 g
Kolhydrater: 6 g
Fibrer: 4 g
C-vitamin: 120 mg
Folat: 30 mcg
Järn: 1,7 mg
Zink: 0,4 mg
Kalcium: 157 mg
Kiwi
En av de mest fiberrika frukter som finns. Innehåller även mycket vitamin C. Blanda den i smoothies, sallader eller ät den precis som den är. Recept på kiwismoothie hittar du här.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 56 kcal
Protein: 1 g
Fett: 0,4 g
Mättade fettsyror: 0,1 g
Kolhydrater: 10 g
Fibrer: 4 g
C-vitamin: 63 mg
Folat: 43 mcg
Järn: 0,3 mg
Zink: 0,1 mg
Kalcium: 27 mg
Sparris
Under juni månad är det hög tid att satsa på ekologisk svensk sparris! Den goda primören är rik på B-vitaminet folsyra som bland annat är viktig för cellbildningen. Sparris passar perfekt att lägga på grillen och blir ett krispigt inslag i sallader.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 27 kcal
Protein:3 g
Fett: 0,2 g
Mättade fettsyror: 0,1 g
Kolhydrater: 2 g
Fibrer: 2 g
C-vitamin: 33 mg
D-vitamin: 0 mcg
Folat: 119 mcg
Järn: 0,7 mg
Zink: 0,9 mg
Kalcium: 22 mg
Avokado
Innehåller fibrer och gott om omättat fett som har en positiv inverkan på blodfetter och blodtryck. Avokado passar i allt från sallad, smoothies, på smörgåsen eller bara äta som den är till mellanmål. Recept på avokadosmoothie med ingefära och mango hittar du här.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 197 kcal
Protein: 2 g
Fett: 19,6
Mättade fettsyror: 3,4 g
Kolhydrater: 2 g
Fibrer: 5 g
C-vitamin: 3 mg
Folat: 116 mcg
Järn: 0,3 mg
Zink: 0,4 mg
Kalcium: 14 mg
Broccoli
Ett riktigt näringsrikt livsmedel sägs kunna skydda mot cancer tack vare att broccoli innehåller antioxidanten sulforafan. Antioxidanten skyddar även mot diabetes och högt blodtryck. Läs mer om broccoli: 5 anledningar att äta mer broccoli
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 35 kcal
Protein: 4 g
Fett: 0,3 g
Mättade fettsyror: 0 g
Kolhydrater: 3 g
Fibrer: 3 g
C-vitamin: 83 mg
Folat: 175 mcg
Järn: 0,7 mg
Zink: 0,4 mg
Kalcium: 62 mg
Text: Redaktionen