Topp 5 lyckligaste länderna i världen 2021

Var är man lyckligast i världen och hur mäter man det? Läs vår artikel där vi presenterar de fem lyckligaste länderna i världen och hur man vet det. 

Våra fem nordiska länder ligger bra till i 2021 års upplaga av The World Happiness Report som är den nionde i ordningen. Finland placerar sig på plats nummer ett för fjärde året i rad. Placeringarna för Island, Danmark, Sverige och Norge gör att de fem nordiska länderna kniper fem av de åtta bästa placeringarna. Men vilka är de fem lyckligaste länderna i världen 2021? Vi har svaret.

”The World Happiness Report” är en rapport som beaktar en mängd olika faktorer som exempelvis ekonomi, korruption, frihet och givetvis hälsa. I år präglas rapporten av den pågående coronapandemin som har påverkat vår hälsa på många olika sätt. 

Hur mäter man lycka?

Sedan 2002, när Analytics Researcher Gallup gjorde sin första undersökning för att ta reda på hur lyckliga världens befolkning var, har sex kriterier använts. De är:

 • BNP
 • Socialt stöd
 • Förväntad livslängd med god hälsa
 • Friheten att göra egna livsval
 • Generositet hos allmänheten
 • Uppfattning av korruption i landet

Rapporten, som du kan läsa i sin helhet här (engelsk text), har i år lagt mer fokus på Covid-19 och hur livet har tett sig för invånarna i de olika länderna. Välmående, hälsa och hur pandemin har påverkat på individnivå är det som undersökts. De har även tagit en titt på hur invånarna ser på sin regerings hantering av pandemin samt antal dödsfall i relation till restriktioner och dess påverkan på vardagslivet. 

Därför är Finland världens lyckligaste land

Med tanke på att Finland tagit en förstaplacering både 2018, 2019 och 2020 så var det nog inga sajter med betting online som hade höga odds på att de skulle lyckas igen. Men vad var det som gjorde att finska medborgare är så lyckliga och välmående? 

Ett stort missförstånd är att man mäter hur glada människor är. Så är inte fallet. Rapporten handlar inte om vem som har det allra största leendet utan istället är det en självutvärdering. Gallup använder sig av en metod som heter ”Cantril Self-Anchoring Scale” som innebär att alla som är delaktiga i studien får gradera sin egen upplevelse. Du kan läsa mer om hur skalan används hos Gallup. (Sidan är på engelska). Sedan sammanställs siffrorna och varje land får en slutsumma. 

Att just Finland får så höga poäng beror bland annat på att invånarna graderat tilliten till myndigheter högt. BBC News rapporterar om att både liv och jobb har räddats vilket medborgarna sätter stort värde på. Finland har mycket låga dödstal om man jämför med andra länder, de ligger bara på drygt 870 döda. 

De fem lyckligaste länderna i världen är

 1. Finland
 2. Island
 3. Danmark
 4. Schweiz
 5. Nederländerna

Att antal döda skulle vara den huvudsakliga anledningen till en bra placering bland de lyckligaste länderna i världen är inte hela sanningen. Island med färre än 30 döda borde då placerat sig på första plats och Nederländerna med fler än 16 000 avlidna skulle inte placerat sig på en femteplats, precis före Sverige som inte riktigt nådde topp 5 placering 2021. 

Det handlar mer om hur invånarna i de olika länderna känner att deras regeringar gjort för att ge dem trygghet. Det är där Finland får de högsta poängen. I botten av listan finner vi Afghanistan följt av Lesotho, Botswana, Rwanda och Zimbabwe. 

Världens lyckligaste länder 2022 kommer att belysa hur vi mått under 2021 och kanske får vi då se en bättre placering för Sverige. Med mer fokus på hälsa och välmående och när vi fått pandemin under kontroll så brukar vi ju faktiskt må ganska bra. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.