Tips för träningsmaskiner i hemmet

löpband

Det är inte alltid så enkelt för alla att hinna med konditionsträningen i vardagen. Att ta sig till ett gym kan för vissa vara mycket tidskrävande vilket tyvärr resulterar i många uteblivna träningssessioner. Men att istället konditionsträna i hemmet blir idag allt vanligare och det finns en stor variation mellan olika träningsmaskiner som bidrar både till en bättre kondition men också styrketräning.

Idag finns det en hel uppsjö med olika träningsmaskiner och det är kanske inte helt lätt att veta vilken maskin som passar, samt vad som kan vara bra att tänka på när man införskaffar en konditionsmaskin till hemmet.

▶︎ Läs mer om träningsmaskiner här!

Vad finns det för träningsmaskiner som passar till hemmet?

Träningscykel

En träningscykel är en av de vanligaste träningsmaskinerna i hushållet. På vinterhalvåret i Sverige är det inte helt lätt att cykla utomhus, därför är inomhus cykeln ett bra substitut för att få en bra konditionsträning. Det går dessutom bra att kombinera den här träningen samtidigt som man kollar på sitt favoritprogram på tv:n.

Något som många inte vet är att det finns 3 olika typer av träningscyklar för inomhusbruk. En spinningcykel är kopplat med en rem eller kedja till ett svänghjul till skillnad från en motionscykel som istället är elektrisk. Därför påminner spinningcykeln mer om att cykla på riktigt. Den sista typen av  träningscykel är den liggande modellen som har ett ryggstöd och man sitter i stort sätt upprätt på den här cykeln. Den modellen passar för utövare som har lätt att få ont i ryggen.

Löpband

Ett löpband är en av de maskinerna som ger den bland de bästa konditionsträningen. En av fördelarna med löpbanden är att man som utövare ofta kan justera både fart och lutning för att skapa en stor variation i träningen med både maxfart, lugnare tempo samt träning i uppförsbacke.

Crosstrainer

En crosstrainer är en träningsmaskin som ger en bra träning både för armar och ben. Det här är en mycket skonsam träningsmaskin som inte sliter allt för mycket på leder och knän. Något som många inte vet är att en crosstrainer även bidrar till en bättre balans och motorik. 

Roddmaskin

Med roddmaskinen får man en bra kombination mellan kondition- och styrketräning där man tränar allt från framsida lår, rumpa och vader men också överkroppen som övre ryggen, biceps men även greppstyrka.

Bra saker att tänka på

Om man är nyfiken på att införskaffa en träningsmaskin till hemmet så kan det vara en bra idé att alltid mäta ytan på rummet man tänker ställa maskinen på samt att man har lite extra yta. Det är inte speciellt kul om maskinen inte får plats.

När man har tränat klart kan det ibland vara önskvärt att kunna ställa undan träningsmaskinen och frigöra yta i hemmet. Många av dagens maskiner kommer därför ofta med medföljande transporthjul så man enkelt kan flytta och ställa undan maskinen efter sitt pass.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa