Tillsatser i maten kan göra dig tjock

Tillsatser i maten kan göra dig tjock

Problem med vikten? Det kan bero på emulgeringsmedel i maten, det visar en ny studie från USA.

Forskare vid Georgia State University i USA kan ha hittat orsaken till varför många har problem med sin vikt. En studie genomförd på möss visar att emulgeringsmedel i maten kan rubba tarminflammationen och orsaka inflammationer i tarmarna, vilket i sin tur leder till förhöjda blodsockernivåer och en ökad aptit.

– Den viktigaste orsaken till fetma och metaboliskt syndrom är att vi äter för mycket. Våra resultat visar att en låggradig inflammation i tarmen orsakad av en förändring i tarmfloran kan vara den underliggande orsaken till detta överätande, säger Andrew Gewirtz, en av forskarna vid Georgia State University till TT.

Fler studier behöver genomföras
Forskarna poängterar dock att fler studier behöver göras för att fastställa att emulgeringsmedel är problemet, men hypotesen om att tillsatser i mat kan spela en avgörande roll för fetmaepidemin sveper över världen. Än så länge har inte Livsmedelverket tagit del av studien och kan därför inte kommentera resultatet. I dagsläget finns inga rekommendationer om att undvika mat med tillsatser.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.