Thomas blev sin egen läkare för att överleva

Thomas blev sin egen läkare för att överleva

1984 var Thomas Karlsson och hans fru på bröllopsresa i Tunisien. En resa som förändrade både hans mage och hans liv. Ingen läkare fick bukt på de svåra magproblem han ådrog sig under resan – så han blev tvungen att lösa det på egen hand genom avancerade kosttillskott som han måste ta till varje måltid.
– Det är mycket sällsynt att klara sig ur den svåra situation jag varit i. Jag kan inte påstå att det har varit kul precis, men väldigt lärorikt, säger han.

Efter flera framgångs­rika år som distrikts­chef i livförsäkrings­branschen blev han till slut tvungen att sadla om. Mängder av läkar­besök gav bara ett magert resultat. En av de främsta läkarna på Akademiska sjuk­huset i Uppsala sa till slut att han var ett så svårt fall att han måste bli sin egen läkare.

– Man har då två val. An­tingen går man hem och drar ett täcke över sig och väntar tills livet är över. Eller så tar man upp kampen. Jag valde det senare och har lärt mig massor om hur man hanterar mag­-/tarmproblem, berättar Thomas.

Överlevnadsviljan är stark och nu ståtar han med företaget RevivaBio i Uppsala. De har expanderat så mycket att de nu är på jakt efter betydligt större lokaler. När jag ringer upp ho­nom är han mitt i det hektiska arbetet att leverera över 4 000 burkar kosttillskott för att få rum med inte mindre än 1,4 ton substanser som behövs i produktionen inom kort.

– Vi har hur många kunder som helst med mag-­ och tarmproblem. Dessa problem leder ofta till andra hälsoproblem också eftersom tarmslemhin­nan läcker igenom för stora partiklar som sedan stökar till det i kroppen. Lyckas man få bukt på en läckande tarm lugnar sig oftast många andra hälsoproblem också, säger Thomas.

Under en period tålde han ingen mat alls. Han är 175 cm lång och vägde bara 49 kg när han togs in på Akademiska och fick näringsdropp under 9 dygn för att överleva.

Vid en promenad för ett antal år sedan hann han bara gå 200 meter innan han fick kraftiga reaktioner mot något han ätit och blev liggande hjälplös i vägkanten. Det har varit åtskilliga ambulansfärder genom åren, berättar han med allvar i rösten.

Thomas är kristen och hans tro har varit livsavgörande un­der svåra tider. Vid tiden kring när Estonia sjönk var han så illa däran att han förklarade för sina vänner: ”Att få mig frisk igen är lika omöjligt som att uppväcka alla 800 döda i Estonia till liv igen”. Men efter en tid insåg han att det man säger om sig själv och sin framtid betyder mycket. Han ändrade inställning och bör­jade tala ut sitt eget helande. Sakta men säkert har det gått åt rätt håll även om bakslagen har varit många.

När magen inte fungerar har han bland annat fått svår migrän som följd. Nu har han i princip varit migränfri i 6,5 år med hjälp av Daosin som RevivaBio säljer.

Produkten Daosin gör honom både migränfri och betydligt bättre i magen. Den görs av ett österrikiskt företag och RevivaBio är distributör för Sverige. Utan Daosin kan han inte äta histaminrik mat utan att få svåra reaktioner. Dessutom undviker han socker, gluten och nästan alla mjölk­produkter helt.

– Det finns faktiskt ingen som har en mage som kan bryta ner gluten. Det är kvar i omloppet i flera månader. Jag såg mig själv som en ynklig länge tills jag lyssnade på en professor som talade om det skadliga med gluten. Om något år hoppas jag vi har en produkt som oskadliggör gluten också.

–Jag har konstant sökt efter nya produkter för att hantera IBS­-magen. Jag har kommit långt nu och mår avsevärt bättre än för 30 år sedan. Man kan säga att jag har skapat ett företag på mitt eget elände. Glädjande är att produkterna som hjälpt mig fungerar för många andra också. I dag har vi över 30 läkare som använ­der våra produkter för sina egna hälsoproblem.

– Många som reser till dessa områden är mycket naiva om riskerna. Det borde vara varningstexter på reseannonser till riskabla länder, avslutar Thomas. 

Text: Julia Kimell
Foto: Thomas privata

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.