Test: Sportbh för högintensiv träning

Test: Sportbh för högintensiv träning

En felaktig sport-bh kan ge skador på brösten och värk i axlar och nacke. En bra sport-bh minskar däremot bröstens rörelse med upp till 78 procent. Vi har testat några av Stay in place nya sport-bh:ar som ska ge optimalt stöd vid högintensiv träning.

Så väljer du rätt sport-bh

De tre viktigaste sakerna att tänka på då man väljer sin sport-bh är:
1. Vad ska du träna?
2. Hur stor är din byst?
3. Vilka fysiologiska förutsättningar har du?

Olika sport-bh:ar har olika funktion. Se till att du väljer en bh som lämpar sig för den aktivitet du ska utföra. T.ex. om det är en mer högintensiv aktivet som löpning eller om det är en mer lågintensiv aktivet som styrketräning.

En stor byst behöver mer stöd än en mindre. En sport-bh med smala axelband och öppen rygg ger över lag sämre stöd än en bh med bredare axelband och hel rygg, t.ex. en racerbackmodell. En modell med kraftigare och stummare tyg ger oftast mer stöd än en modell med tunt och elastiskt tyg. Men beroende dels på kupstorlek eller om man t.ex. har ont i axlar eller nacke kan det vara svårt att sätta på sig och ta av sig en bh som man drar över huvudet. Då passar en öppningsbar bh mycket bättre.

Passform
En sport-bh ska sitta lite tightare än en vanlig bh men det ska kännas bekvämt och fortfarande vara möjligt att obehindrat ta ett djupt andetag. Om det finns justerbara spännen så se till att bhn sitter bra på det yttersta knäppet. Det finns risk att bhn töjer sig med tiden och då är det bra att kunna använda sig av de inre knäppena. Bh:n ska inte skava eller trycka för mycket runt armhålor eller axelband. Kuporna ska vara släta. Uppstår rynkor eller veck är kupan för stor. Prova att sträcka upp armarna. Om bhn följer med uppåt är den antagligen för stor. Testa bhn genom att hoppa och springa på stället för att se om den ger den support du behöver. 

Skötsel
Undvik att tvätta med sköljmedel. Det täpper igen porerna och gör att materialet tappar andningsförmågan. Det kan också påverka elasticiteten och då försvinner automatiskt en del av stödet. Tvätta din bh i 40 grader och vänd den gärna ut-och-in för att spara på logotryck som kan finnas på bh:n. Undvik torktumling då det sliter på bh:n och eventuella logotryck.

En sport-bh beräknas klara 30-40 tvättar. Försök undvika att maskintvätta den efter varje pass så förlängs livslängden, ibland kanske det räcker att skölja upp den.

Läs mer: Stayinplace

Vi har testat sport-bh:arna under löpning och högintensiva styrkepass. Våra tre testpersoner representerar storlekarna s, m och l.

Vi har testat följande sport-bh:ar från Stay in place:

 

sites/default/files/sportbh grå.jpeg
Stability Bra. Pris: 449 kr.

 

sites/default/files/903279r_1.jpeg
Superactive. Pris: 399 kr.

 

sites/default/files/Sportbh zip.jpeg
Zip Superactive. Pris: 499 kr.


Testperson 1: Storlek S.

Stability Bra:
sites/default/files/sportbh grå_1.jpeg
En riktigt skön sport-bh som har en gedigen passform. Trots små byst har andra bh:ar en tendens att trycka på axlarna, vilket denna sport-bh inte gjorde. Axelbanden är mjuka och vadderade vilket avlastar. Bh:n sitter riktigt tajt men den varken skaver eller trycker vilket gör att komforten är mycket bra. Ger maximal rörelsefrihet. Stabiliteten är god och bh:n ventilerar bra tack vare små lufthål på både fram- och baksida. Ger samma goda komfort och stöd efter flertalet tvättar. Stability Bra får högst möjliga betyg och lever upp till vad den lovar.

Komfort: 5
Stöd: 5
Kvalité: 5

Superactive:
sites/default/files/903279r_1_0.jpeg
Den här sport-bh:n ger ett bra stöd men komforten är inte lika god som Stability Bra. Framförallt beror detta på att dessa axelband inte ger samma avlastning. Superactive ventilerar lika bra som Stability Bra. Kvalitén är bra och bh:n är ger samma goda stöd efter flera tvättar. Vill man ha maximal komfort tycker jag det är värt att betala några kronor mer och investera i en Stability Bra.

Komfort: 4
Stöd: 5
Kvalité: 5  

 


Testperson 2: Storlek M.

Stability Bra:
sites/default/files/sportbh grå_2.jpeg
Den här sport-bh:n är superskön på. Sitter mjukt och den skaver inte. Även om jag inte har så stor byst är det jobbigt när det “hoppar”, vilket jag inte upplevde med Stability Bra. När jag sprang upplevde jag att det var enklare att hålla god hållning och löppasset kändes lättare med den här på. Plus är att man kan justera hur åtsittande man vill att den ska vara då jag varierar i storlek över bysten beroende på vart jag är i min cykel. Inga skillnader efter första tvätt utan den behöll samma komfort som tidigare. Stability Bra får toppbetyg av mig. Stödet är väldigt bra, det känns knappt som man har några bröst vilket är positivt när man springer. 

Komfort:
Stöd:
Kvalité: 5

Superactive:
sites/default/files/903279r_1_1.jpeg
Superactive gav ett lite sämre stöd än Stability Bra. Komforten var inte lika god vilket framförallt beror på att axelbanden inte avlastade på samma sätt, de var en aning smalare och jag upplevde att de skavde en aning. Denna satt också åt hårt på kroppen men var mindre behaglig än Stability Bra. Bh:n fungerar lika bra efter tvätt.

Komfort:
3
Stöd: 4
Kvalité: 5

 


Testperson 3: Storlek L.

Zip Superactive:
sites/default/files/Sportbh zip_0.jpeg
Bh:n knäpps med en dragkedja men den är ändå lite svår att få på sig vilket tyvärr drar ner betyget. Jag måste hålla ihop bh:ns två delar för att kunna knäppa vilket gör att det inte räcker med två händer. Och det är inte så kul att fråga vem som helst om hjälp att ta på sig sin sport-bh… När den väl är på plats känns den tajt men är ändå bekväm. Den trycker ganska hårt men det är ett jämnt tryck och det känns inte obekvämt någonstans. Brösten hålls på plats av bh:n och det är inte längre ”jag” som bär brösten. Axelbanden avlastar enormt, då de både är breda och mjuka. Bh:n är lika bra även efter flera tvättar.

Komfort: 3
Städ: 5
Kvalité: 5

Stability Bra:
sites/default/files/sportbh grå_3.jpeg
Bh:n sitter tajt och trycker ganska hårt, men den är ändå väldigt bekväm och ger ett jämt tryck. Bysten hålls på plats och det är bh:n som bär brösten och inte ”jag”. Stability Bra ger optimal rörelsefrihet och fullt stöd. Känslan av att bh:n sitter väldigt tajt försvinner då jag börjar röra på mig. Kvalitén är densamma efter tvättar.

Komfort: 4
Stöd: 5
Kvalité: 5 

Samtliga sport-bh:ar hittar du här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras