Test smaksatt kvarg

Test smaksatt kvarg

Smidigt och gott mellanmål i farten – kvarg har tagit träningsvärlden med storm. Framför allt med anledning av det höga proteininnehållet. Men det är skillnad på kvarg och kvarg, vi har testat sex olika smaker. Några med socker, andra med sötningsmedel.


Kvarg är färskost som framställs genom att mjölk mjölksyras. Vasslen, som är den flytande delen, separeras och efter filtrering kvarstår det långsamma proteinet kasein. Slutligen tillsätts grädde till önskad fetthalt. Att det har blivit populärt att äta kvarg beror främst på den höga andelen protein, få kolhydrater, lite fett och få kalorier.


Socker eller sötningsmedel?

I takt med att det kommer allt fler smaker tog sig redaktionen an att smaka sex olika sorter. Vissa med socker, andra med sötningsmedel. Och vilket är egentligen att föredra ur hälsosynpunkt, kvarg med socker eller kvarg med sötningsmedel?


– Sötningsmedel är att föredra, det innehåller inga kalorier och det påverkar heller inte blodsockret eller tänderna såsom socker gör. Sötningsmedel är ungefär hundra gånger sötare än socker vilket gör att det bara behövs en gnutta sötningsmedel för att det ska smaka sött. Är man dock sockerkänslig och vill minska sitt sötsug ska man även undvika sötningsmedel. Det allra bästa är att äta naturell kvarg och smaksätta själv, exempelvis med bär och lite ekologisk honung. Men att äta smaksatt kvarg då och då är helt okej, säger kostexperten Yvonne Lundgren.

 

 

Test smaksatt kvarg:

 


Valio kvarg vanilj laktosfri 

Ingredienser: Kvarg (pastöriserad skummjölk, syrningskultur), pastöriserad grädde, socker (12,5%), vatten, förtjockningsmedel (pektin, fruktkärnmjöl), modifierad potatisstärkelse, aromer (vanilj och vanillin), surhetsreglerande medel (citronsyra) och färg (betakaroten).

Näringsvärde per 100 g:
Kcal: 160
Fett: 7 g
Kolhydrat: 16 g
Protein: 7,2 g

Rund och len konsistens med tydlig och god vaniljsmak. Kvargen är väldigt söt och innehåller en hel del socker. Den här passar bättre till efterrätt än mellanmål!

Betyg: 2/5

sites/default/files/Skärmavbild 2015-11-10 kl. 14.22.16.png


 


Arla kvarg päron och vanilj

Ingredienser: Mjölk, päron 13.5%, vatten, majsstärkelse, förtjockningsmedel (pektin), citronjuice, sötningsmedel (aspartam), naturlig arom, vaniljextrakt, ostlöpe, mjölksyrakultur. Mjölken är högpastöriserad. Innehåller en källa till fenylalanin.

Näringsvärde per 100 g:
Kcal: 70
Fett: 0,2 g
Kolhydrat: 5,4 g
Protein: 9,4 g

Den här kvargen är det delade meningar om. Några tycker den är syrlig och fräsch, andra anser att den är för syrlig och smakar surt. Konsistensen är len och lite lättare än de krämigaste sorterna. Plus för att kvargen inte innehåller tillsatt socker.

Betyg: 3/5

sites/default/files/Skärmavbild 2015-11-10 kl. 14.22.23.png


 

 

Valio kvarg jordgubb och rabarber
Ingredienser:
Kvarg (pastöriserad skummjölk, syrningskultur), socker, pastöriserad grädde, vatten, jordgubbar (4 %), rabarber (2 %), modifierad potatisstärkelse, färg (rödbetsextrakt) och aromer.

Näringsvärde per 100 g:
Kcal: 100
Fett: 2,5 g
Kolhydrat: 11 g
Protein: 7,4 g

Konsistensen är lite som en tjockare yoghurt. Smaken upplevs tråkig och aningen sur. Den här kvargen ger inget vidare avtryck och hamnar i soporna.

Betyg: 1/5

sites/default/files/Skärmavbild 2015-11-10 kl. 14.22.30.png


 

Lindahls kvarg banan och valnöt

Ingredienser: Högpastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, ystenzym, naturlig arom, syra (citronsyra), förtjockningsmedel (modifierad majsstärkelse), naturlig färg (betakaroten och karamelliserat socker), sötningsmedel (acesulfam K, aspartam). Innehåller en källa av fenylalanin.

Näringsvärde per 100 g:
Kcal: 60
Fett: 0,3 g
Kolhydrat: 2,8 g
Protein: 11,2 g

Den här kvargen föll inte testpersonerna i smaken då vi tycker den smakar artificiellt. Konsistensen är kompakt och upplevs lite sträv. Plus för högt proteininnehåll, lite fett och inget tillsatt socker.

Betyg: 3/5

sites/default/files/Skärmavbild 2015-11-10 kl. 14.22.36.png


 

Coop kvarg vanilj

Ingredienser: Pastöriserad skummjölk, pastöriserad grädde, socker, vatten, modifierad majsstärkelse (E 1422), aromer, färgämne (E 160a), surhetsreglerande medel (E 303, E 331), förtjockningsmedel (E 415), torkad vaniljstång, syrningskultur.

Näringsvärde per 100 g:
Kcal: 160
Fett: 7,5 g
Kolhydrat: 16 g
Protein: 6,6 g

Påminner om Valios vaniljkvarg men smakar mer artificiellt. Konsistensen är bra men det höga innehållet av socker gör att den här lämpar sig bättre som en dessert.

Betyg: 2/5

sites/default/files/Skärmavbild 2015-11-10 kl. 14.22.57.png

 

 

Lindahls kvarg gräddkola 

Ingredienser: Högpastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, vegetabiliskt löpe, naturlig arom, syra (citronsyra), förtjockningsmedel (modifierad majsstärkelse), naturlig färg (betakaroten och karamelliserat socker), sötningsmedel (acesulfam K, aspartam). Innehåller en källa av fenylalanin.

Näringsvärde per 100 g:
Kcal: 60
Fett: 0,3  g
Kolhydrat: 3,1 g
Protein: 11 g

Rund och bra konsistens. Smaken är det skilda åsikter om. Majoriteten i vår testgrupp tycker den är riktigt god och att kvargen lika gärna hade passat som efterrätt, några tycker den smakar konstgjort. Plus för högt innehåll av protein, lite fett och inget tillsatt socker.

Betyg: 4/5

sites/default/files/Skärmavbild 2015-11-10 kl. 14.23.01.png

Läs även: 16 olika kvargsorter – här är skillnaden

 

Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.