Test: Rullskidor

Test: Rullskidor

Vare sig du har tänkt att köra klassikern eller bara vill testa formen inför längdsäsongen så kan det vara en bra idé att bekanta sig med årets utbud av rullskidor. Sport & Hälsa guidar dig till ett bra köp tillsammans med experter på området.

Tillsammans med experterna på ämnet, Jan-Ove Skoog och Klas Hasselgren på

friluftsbutiken Alewalds i Stockholm, har Sport & Hälsa gått igenom sex av marknadens rullskidor inför skidsäsongen 2012/2013.

Vi visar dig vad du bör akta dig för, vad som bör tänkas på och hur du bäst hittar skidorna som passar just dina behov och din åkstil.

Här finns någonting för alla, oavsett om du är en rutinerad åkare med höga krav eller bara vill känna dig fram för första gången. Bättre hjälp att komma igång med rullskidor hittar du ingen annanstans.

 

Ski-Go Carbon XC: 2995 SEK
sites/default/files/classic-carbon-top.jpg

Har en stark karbonstomme. Ny skida för året som är lite längre än övriga på marknaden. Den är 6 centimeter längre än andra skidor, vilket ger bättre kontakt med marken och en högre stabilitet.
Eftersom den är så pass lång lämnar hjulen sällan marken, det bidrar till att man hittar stabiliteten snabbare och att det blir lättare att hålla fart och balans. Väger också lite med tanke på karbonstommen.
Det finns dock tveksamheter kring kvaliteten på hjulen, man kan behöva byta ofta. Dåligt grepp på vått väglag är en annan nackdel.
Komfort: 4/5
Stabilitet: 4/5
Prisvärde: 2/5

Marwe AirCell Core 2995 SEK
Finskt fabrikat. Trästomme med laminat av glasfiber. Peltonen (skidmärket) konstruerar stommen vilket ger en äkta skidkänsla i åkningen. Bra svikt med tanke på materialet.
Det är den enda skidan där spärren sitter på framhjulet, vilket ger en autentisk längdskidskänsla. Det liknar effekten av fästvalla, man måste vara mer aktiv på en Marwe-skida.
Kräver en fulländad åkteknik.
Marwes gummihjul är kända för ett bra grepp på vått underlag plus en lång livslängd. Man slipper i bästa fall byta hjul som andra skidor kräver.
Lämpar sig bra för skateåkning.
Komfort: 4/5
Stabilitet: 4/5
Prisvärde: 3/5

OneWay Classic 5: 1995 SEKsites/default/files/classic 5.jpg

Aluminiumstommen gör att vikten blir lätt men att också åkningen blir lite stötig. Det är inlines-känsla på den här skidan. Den har ett smalare hjul vilket hämmar stabiliteten. Samtidigt är den ett billigare alternativ för den som inte vill lägga för mycket pengar på en förstagångsskida. Men man bör tänka på att kvaliteten ofta hjälper till att skapa balans – därför kan ett dyrare alternativ vara att föredra.
Oneway lämpar sig bäst för kompletterande träning, ska man åka ofta bör man välja en annan skida. Man har sparat in på gummi och hjulkvalitet så ur en ekonomisk synvinkel är det inget bra val.
Komfort: 2/5
Stabilitet: 2/5
Prisvärde: 1/5

 

Swenor Fibreglass 3295 SEK

sites/default/files/Swenor_fibreglass_2012.jpg

 


Den mest ”kända” rullskidan. Trä och glasfiberstomme. Många gillar den för komforten och en bra svikt, och för att den ger en fin och skidlik åkning. Bra grepp och en mjuk körstil. Den är viktad för en person på upp till 90 kilo, väger man mer finns det andra versioner av den här modellen. Väldigt populär och också den mest sålda skidan på marknaden. Många vasaloppsåkare väljer den för att den ligger så nära grenträningskänslan.
Komfort: 5/5
Stabilitet: 3/5
Prisvärde: 4/5

 

Pro-Ski Flex C2 3295 SEK

En av de senaste skidorna på marknaden. Rullskidsmarknaden är ganska konservativ och presenterar sällan nyheter, men här har du ett undantag. Är en skida gjord i Vansbro i Dalarna. Den är tillverkad i SSAB-stål som är sviktande. Skidkänslan bli väldigt påtaglig. Riktningsstabil i diagonalåkning samt att de breda hjulen ger en trygg och bra stabilitet. Åksäkrast för både nybörjare och proffs.
SSAB:s stål är ett av världens bästa vilket ger kvaliteten högsta betyg. Enda nackdelen är att den kan ”orma” sig i hög fart, eftersom skidan svänger väldigt bra. Nästan lite carvingkänsla om man ska jämföra med vanliga skidor. Den är öppen undertill vilket kan göra att det smäller av grus osv, men det är ingenting som stör åkningen nämnvärt.
Komfort: 5/5
Stabilitet: 4/5
Prisvärde: 3/5

 

Elpex Wasa 610 2395 SEK


sites/default/files/Elpex_rullskidor_07_bana_700px.png

Tillverkad i Piteå med aluminiumstomme, utan att den för den delen blir stum eller hård. Den är mjukare och skiljer sig från Oneway-modellen. Den har breda hjul vilket bär upp åkningen och ger en trygghet i fart. Rekommenderas ofta till förstagångsåkare då den inte är så krånglig att lära känna.
Har funnits länge och har alltid haft hög kvalitet på gummi och hjul, vilket ger åkaren många mil för pengarna.
Komfort: 4/5
Stabilitet: 5/5
Prisvärde: 5/5

 

Redaktionen

Sporthälsa

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.