Test – MBT-skor

Test - MBT-skor

SportHälsa har testat dem funktionella MBT-skorna som är framtagna för att skapa en naturlig balans i hela kroppen. Med sin instabila runda sula aktiveras kroppens muskler samtidigt som de förbättrar kroppshållningen och avlastar både rygg och leder.

Stillasittandet är en av dem största orsakerna till att rygg- och nackproblem har ökat. När vi väl går eller står upp är det ofta på hårda och stumma underlag, använder vi då platta skor blir fötterna lätt ömma och trötta samtidigt som rygg och leder tar styrk. MBT är den första och ledande funktionella skon med vetenskapligt stöd. Skorna är utvecklade för att förebygga ohälsa och ge kroppen en god förutsättning för att undvika belastningsskador och behålla en bra hållning.

– Vi är inte byggda för att gå på hårda och stumma underlag, kroppen behöver mer träning än så. Går man i platta skor kan man utveckla belastningsbesvär som senare kan leda till Atros. Fördelen med MBT-skorna är att du inte behöver tänka på att räta på ryggen, du gör det automatiskt för att hålla en god balans eftersom sulan skapar instabilitet. Skorna tvingar därmed kroppen att aktivera dels stora muskelgrupper men också de inre lednära musklerna runt knä och rygg som vanligtvis inte aktiveras, säger Olle Blennborn, Legitimerad Sjukgymnast/Fysioterapeut.

 

Så använder du MBT
Innan man börjar använda MBT-skor längre sträckor är det bra att vänja kroppen vid det instabila underlaget. Börja med kortare promenader och öka därefter succesivt. Skorna finns i flera olika modeller och kan användas i vardagen, på arbetet och även under träningspass.

– Används MBT-skor vid styrkepass får kroppen en större utmaning. Som alltid är det viktigt att utföra rätt teknik när man tränar, men särskilt viktigt blir det då underlaget är instabilt. Innan man börjar träna med MBT bör kroppen alltså ha vant sig både vid skorna och träningsformen. Så länge man inte har några balansstörningar kan skorna användas av alla. Det är ett enkelt sätt att förbättra sin hälsa på samtidigt som man får gratisträning i vardagen.


Test: MBT-skor
SportHälsas chefredaktör Hanna Larsson har testat modellen MBT Mahuta. En extra lätt och sportig walkingsko, som även är uppskattad som arbetssko inom olika serviceyrken. Modellen passar även för träning. Ovandelen är tillverkad i luftigt 3D Mesh som ger maximal andningsförmåga. Sulkonstruktionen Performance med en lite smalare midja ger en högre grad av instabilitet och aktivitet i kroppens alla muskler när du går, står eller tränar.

Ovandel och foder i luftigt 3D Mesh. Uttagbar innersula i Soft shell. Sulkonstruktionen Performance. Finns i både dam- och herrstorlekar.

SportHälsas omdöme:
Första reaktionen var att skorna var vingliga eftersom fötterna inte är vana vid att gå på ett instabilt underlag. Något som upplevdes direkt var att hållningen genast blev stolt och automatiskt bättre. Skorna är bekväma, steget blir mjukare och man känner hur kroppens muskler aktiveras. Gav en rolig och utmanade upplevelse vid styrketräning då instabiliteten aktiverar flera muskler än vanligtvis. Nackdelen med skorna är att de är lite större och kan upplevas en aning klumpiga.

Mer information: mbtskorsverige.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.