Tecken på magnesiumbrist

Tecken på magnesiumbrist

Svårt att sova, seg och trött i kroppen? Det kan vara tecken på magnesiumbrist. Kostrådgivaren Yvonne Lundgren förklarar varför magnesium är ett av kroppens viktigaste mineral.

Mineraler behövs för att bygga upp skelett, tänder och brosk. De hjälper kroppen att upprätthålla vatten- och saltbalansen och gör så att nervimpulser och signalöverföringen mellan cellerna fungerar. Eftersom kroppen själv inte kan tillverka mineraler måste vi få det via kosten. Enligt kostrådgivaren Yvonne Lundgren är magnesium ett av kroppens viktigaste mineral.

– Magnesium finns bland annat i gröna bladgrönsaker, baljväxter, nypon, banan, råris, nötter och frön. Tidigare fick vi i oss dagsbehovet av magnesium genom vår kost. Men på senare år har försurning av markerna och våra ändrade levnads- och kostvanor gjort att intaget av magnesium drastiskt minskat. Vid stress förbrukas magnesium snabbt samt vid intag av läsk, alkohol och raffinerad och fettrik mat, säger Yvonne Lundgren.

Magnesium för effektiva muskler
Magnesium deltar i över 300 olika biokemiska reaktioner, bland annat energiproduktion, matsmältning och ämnesomsättning av kolhydrater, fett och protein. Magnesium har betydelse för att nerver och muskler ska fungera effektivt och har även en lugnande och avslappnande inverkan.

– Tänk dig att du kan knyta handen med hjälp av kalcium så gör magnesium att du kan släppa greppet. Tränar du hårt så kan magnesium minska bildning av mjölksyra.

Brist på magnesium
Magnesium behövs även för att kroppen ska kunna absorbera kalcium, det styr upptaget och utnyttjandet av kalcium.

– Många tror att brist på kalcium kan vara orsaken till osteoporos och tar då kalcium tillskott. Men högt kalciumintag kombinerat med lågt intag av magnesium kan i stället vara orsaken till osteoporos! Vilket få vet om. De flesta av oss har brist på magnesium vilket kan försvåra upptaget av det så viktiga D-vitaminet.

Dagligt rekommenderat intag av magnesium är 280 milligram för kvinnor och 350 milligram för män. Brist på magnesium kan bland annat ge sömnsvårigheter, trötthet och muskelsvaghet. Om du vaknar och är spänd i musklerna eller har kramp i vaderna så kan magnesium motverka problemet.

– Jag tar magnesium innan jag går och lägger mig eftersom det har en avslappnande effekt. Vår viktigaste muskel, hjärtat, är självklart också beroende av magnesium. Kalcium gör att hjärtat drar ihop sig och magnesium gör att hjärtat slappnar av så att du slipper kramp. Det kan även underlätta blodcirkulationen i trånga blodkärl då magnesium förhindrar att blodkropparna klumpar sig, säger Yvonne Lundgren.

Välj rätt magnesium
På marknaden finns ett stort antal magnesium produkter och det är viktigt att välja rätt.

– Exempel på bra tillskott är magnesium citrat och laktat. Du ska inte välja magnesium oxid eller hydroxid eftersom kroppen tar upp väldigt lite av det. Rekommenderat dagligt intag (RDI) är ca 350 mg. Jag äter just nu 600 mg som tillskott och mår utmärkt av det.

 

Fler kosttips hittar du i Yvonnes blogg här.

 

Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras