Sveriges fetma ökar – så här kan vi motverka det

Sveriges fetma ökar – så här kan vi motverka det

Vad ska vi göra åt svenskarnas övervikt? Många känner sig exkluderade i hälsohetsen och tänker att ”de inte är sådana som tränar”. Men faktum är att motion är av största vikt för vårt välmående, och vi måste börja någonstans.

Nästan hälften av Sveriges befolkning dras enligt Folkhälsomyndigheten med en övervikt. Det är ofattbart många. Samtidigt är det 70% som uppger att de anser sig ha en gott allmäntillstånd. Spännande att vi vägt in fler parametrar när vi ska självuppskatta vårt eget mående och hälsa. Vikten är verkligen inte allt, men om vi ska gå tillbaka till den.

Att allt fler når en övervikt är tyvärr inte endast för att allt fler tränar upp stora volymer muskler på gymmet och BMI blir ett högst oeffektivt mätverktyg. Nej, övervikten vi ser öka idag handlar till stor del om en livsstil som får fettreserverna att öka i volym. Även om trenden att leva hälsosamt ökar så finns det fortfarande en annan sida av myntet. Och klyftorna mellan socioekonomiska grupper och kön kvarstår. En viktnedgång i teorin är väldigt väldigt enkel. Gör av med mer energi än du stoppar i dig. Men i praktiken? Ja, då kanske du får kämpa mot en miljö där det är accepterat att alltid ta en bulle till eftermiddagsfikat. Du får kämpa med att vara hungrig, trött osv osv. Det är inte bara så enkelt som att äta mindre och röra sig mer. För att lyckas med sin viktnedgång så behöver en även rannsaka sig själv. Hur lever jag idag? Varför äter jag när jag är stressad? Är jag alltid hungrig när jag äter?

Forskning pekar på att få verkligen lyckas bibehålla sin vikt efter en viktnedgång. Kanske därför att miljön man vistas i fortfarande uppmuntrar till ohälsosamma val. Eller för att man inte har jobbat tillräckligt med sig själv och återgår till gamla vanor efter viktnedgången. Det kan faktiskt också vara så att man har sina gener emot sig.

Något som däremot är oerhört viktigt oavsett om du lyckas bibehålla din vikt eller inte är motion! Att du faktiskt rör på dig. Så släng vågen och sluta fokusera på vikten! Rör på dig och tänk att oavsett vikt så ska du skapa förutsättningar för att må bra. Må bra som i att sluta stessa, sluta äta halvfabrikat och motionera regelbundet. Med mycket jobb med knoppen och att skapa nya goda vanor kan du göra underverk för dig själv. Allt handlar inte om kalorier och framför allt inte om vikt.

Text: Rebecca Sundholm som bloggar HÄR.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.