Sverigeloppet – för dig som vill uppleva landets skönhet på cykel

Markera den 27e juli till 2a augusti i kalendern, och se till att INTE åka till Medelhavet den veckan. Upplev Sveriges skönhet på cykel istället, då äntligen Sverigeloppet återupptas igen.

Sverigeloppet arrangerades första gången 1951 av Stockholmstidningen och Husqvarna Vapenfabrik. Målsättningen var att lyfta fram cykelns användbarhet, och många år därefter var loppet ett av de mest populära i landet som fick stort utrymme i media.

På den tiden användes 2-växlade brukscyklar, och deltagarna tog sig igenom Sverige i ett antal etapper – från Haparanda till Ystad, på så kort tid som möjligt.

Den då 66-årige Gustaf ’Stålfarfar’ Håkansson nekades att delta, då övre åldersgräns var 40 år. Men till tidningarnas förtjusning körde han sträckan ändå och kom – genom att cykla längre etapper när deltagarna sov – i mål ett dygn före alla andra.

Loppet lades ner 1964, men 2017 beslutade förre proffscyklisten Bernt Johansson att genom Avonova Active att starta upp det legendariska loppet igen, då han noterat att cyklingen har utvecklats enormt, och att motionärerna därför söker efter nya och större utmaningar.

Från Haparanda till Ystad – 191 mil genom vårt vackra land

Originalbanan var 180 mil, men för att slippa en hel del klättring i Bergslagen fortsätter man nu från Sundsvall rakt ner till Sandviken och Vingåker, och från Jönköping åker man över Värnamo istället för Växjö, vilket gör att sträckan blir på totalt 191 mil. Etapperna kan vara utmanande, men ändå möjliga för många att klara.

Till årets lopp så räknar arrangörerna med ett 100 tal åkare i ett antal lag, varav ett kommer från Finland. Även några tjejer är anmälda till detta styrkeprov och man hoppas på att få ihop ett rent damlag.

Loppet går i etapper, på ca 220-300 km per etapp, och tävlingen riktar sig till team på 5-10 cyklister.

Även om loppet går på tid, ligger fokus på motion och upplevelse. Inga priser delas ut, utan det viktigaste är upplevelsen – att ta sig igenom Sverige, och uppleva vårt vackra, avlånga land från cykeln.

Sverigeloppet är även en stolt marinfadder som samarbetar med WWF, Världsnaturfonden och deras satsning på att rädda haven. Så tveka inte. Utmana dig själv, få en upplevelse utöver det vanliga och slå samtidigt ett slag för miljön.

Läs mer och anmäl dig till Sverigeloppet här.

 

Av: Jennie Kilgren – Copykatten

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.