Svårt att sluta överäta? 3 kostråd som hjälper dig

överäta

Har du svårt att sluta äta när du väl kommit igång? Kanske vid speciella tillfällen eller lite för mycket varje måltid? Vår näringsfysiolog Isabelle Christiansson ger dig svaren ur sin bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa”.

Att äta mer än du behöver, alltså överäta, händer oss alla ibland. Ingen fara, ibland är det ju bara så GOTT och livet är till för att njutas, men som med det mesta – orimligt mycket och ofta blir ingen njutning på sikt. Både magens funktion, vikten, energi, humör och även vårt mentala mående kan hamna i obalans, så hur kommer vi till rätta med överätande?

”Rannsaka dig själv – NÄR äter du för mycket och hur kan du förebygga situationen?”

..säger Isabelle Christiansson, näringsfysiolog och författare av bl.a. boken 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa“. Tänk igenom dina nuvarande matvanor och fundera över vad som kan bidra till att du får i dig för mycket.

överäta

Varför hamnar vi i mönster av att överäta?

Orsakerna till att du har tendens att överäta kan vara många. Exempelvis kan det bero på att du småäter mellan måltider och på kvällarna istället för att äta tillräckligt vid huvudmålen, att du gör annat samtidigt och ”glömmer bort” att du äter? Att du äter för stora portioner, dricker för mycket läsk, latte eller vin som i sin tur ökar sötsuget, att du hoppar över måltider och till slut blir jättehungrig, eller att du bygger dina portioner av fel byggstenar. Funder över vad som gäller för just dig och vilka förändringar du skulle kunna göra.

3 kostråd som kan hjälpa mot att överäta

  1. Genom att ha med sig bra mellanmål så kan man skippa besöket till närmaste automat eller kiosk.
  2. Ät regelbundet och hoppa inte över huvudmåltiderna (tips på matsedel).
  3. Bestäm dig redan innan måltiden vad och hur mycket du ska äta.

Innan du börjar äta – fråga dig själv: Är du hungrig eller mest rastlös, trött och sugen? Räcker det med att umgås och dricka en kopp te/kaffe eller blir det bra med en frukt eller lite nötter? Har du ätit tillräckligt under dagen?

Ät protein- och fiberrikt för ökad mättnad och bevarad muskelmassa

De olika energigivande livsmedel som vi stoppar i oss (kolhydrater, protein, fett och alkohol) ger oss olika stark och långvarig mättnadskänsla. Protein och komplexa kolhydrater ger kroppen längst mättnadskänsla. Fett och snabba kolhydrater ger sämre och alkohol ger i princip ingen mättnadskänsla. När du äter mindre energi än vad du gör av med är det viktigt att inte gå hungrig och därför är det bra att inkludera mat som ger mättnad.

Fibrer finns i grönsaker, frukt, bönor, linser, rotfrukter och gryn, pasta, bröd och ris av fullkorn. De mest komplexa kolhydraterna bryts inte ned i matsmältningen och når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Genom att de är relativt motståndskraftiga och i positiv benämning ger vårt mag- och tarmsystem en “rejäl omgång” så får magen något att jobba med under lång tid och ökar därmed mättnadskänslan.

En proteinrik kost hjälper oss att bibehålla vår muskelmassa och bidrar till ökad mättnadskänsla – vilket i sin tur minskar risken för att överäta. Försök därför att inkludera proteinrika och fiberrika livsmedel i varje måltid så att du står dig till nästa måltid.

Ät och njut, alltid med tanken att du är värd att må bra.

Fler goda kostråd får du Isabelle Christiansson´s bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa

kost för muskeluppbyggnadI boken får du nycklarna till viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa. På samma gång kommer kostråden hjälpa dig att minska risken att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt optimera hjärnans prestation. Psykisk hälsa och kroppens välmående är några av de viktigaste pusselbitarna i livet. Att må bra och ha energi sätter grunden för att du ska vara ditt bästa jag samt spilla över som en positiv spiral på livet i stort. Genom att må psykiskt och fysiskt bra kommer du få energi, ork, kreativitet och lust att göra det som du vill.

kost för muskeluppbyggnad

Om Isabelle Christiansson

Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy. Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.