Som tårta att dekorera till födelsedagsfesten, morsdag 26 maj, skolavslutningen eller vilken fikastund som helst – baka en supergod, saftig och sockerfri morotskaka.
Inför dina kommande festligheter bjuder Venetia Fanconer på ett recept på läcker, sockerfri morotskaka. Naturligt saftig och söt av morötter, enkel att göra och passande för dig som är vegan, glutenintolerant och/eller vill dra ner på sockret.
Saftig morotskaka – smarrig, sockerfri och vegansk
Ingredienser:
- 80 g cashewnötter
- 2 morötter
- 120 g bovetemjöl alt. 100 g mandelmjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk muskot
- 1/2 tsk ingefära
- 1 nypa salt
- 220 g mandelmjöl eller annat önskat mjöl
- 100 g äppelmos
- 200 ml mandelmjölk
- 1 tsk vaniljextrakt
- 90 ml smält kokosolja (och extra för smörjning)
- 120 ml lönnsirap
- 1 msk apelsinzest (och lite extra för toppning)
- 50 g russin
- 100 gram hackade valnötter
- Juice av 1 citron
Kaka:
- Börja med att blötlägga cashewnötterna i minst 2 timmar.
- Värm ugnen till 180°.
- Skala och riv 2 morötter.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål: bovetemjöl, mandelmjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, muskot, ingefära och en nypa salt.
- Blanda de våta ingredienser i en annan skål: äppelmos, mandelmjölk, vaniljextrakt, smält kokoolja, lönnsirap och apelsinzest.
- Blanda väl och lägg sedan till 2 skalade, rivna morötter, russin och hackade valnötter.
- Häll smeten i en ugnssäker form och grädda i 180° i 45-50 minuter.
- Stick in en kniv efter 45 minuter. Om den kommer ut torr är kakan klar!
Glasyr:
- Blanda cashewnötter, lönnsirap, vaniljessens, mandelmjölk, juice av 1 citron och kanel.
- Blanda alla glasyringredienser i en mixer och kör till en mjuk och följsam smet.
- Ställ i kylskåpet medan kakan bakas.
- När kakan är sval, sprid över glasyren och dekorera med mer hackade valnötter och apelsincest.
- Servera och njut!
Recept och foto: Venetia Fanconer. Följ hennes inspirerande blogg här, lyssna på hennes podcast och följ på Instagram @venetiafalconer
Kan ni förtydliga hur mycket mjölk det ska vara i smeten och hur mycket mjölk det ska vara i glasyren?
Skulle behöva lite tydlighet för får inte till kakan som på bilden…
Hur mycket av varje ingrediens ska man ha till glasyren?
Är det halva mängden ex. Lönnsirap som står där och halva till kakan? 🙂