Stort test av löparskor

Stort test av löparskor

Testet har genomförts av sex till åtta personer som har testat samtliga modeller under ett par veckors tid. Löpningen har mestadels gjorts utomhus, men även på löpband inomhus. Testpersonerna är både tjejer och killar med olika rutin och vana från löpning. Testet ska snarare ses som en inspiration i jakten på rätt sko än som ett facit. Vår förhoppning är att testet samt artiklarna om hur du kommer igång med löpning samt hur du kan få hjälp med att köpa löparskor ska guida dig mot den perfekta löpupplevelsen.

Adidas Supernova Glide 2
Beskrivning: Är formgiven för att passa löpsteg och ska anpassa sig till just din fotisättning. Adidas använder egna material dels för att skapa stabilitet och stöd i fotvalvet dels för jämn och skön dämpning. 
Pris: 1200 kronor.
Vårt omdöme: En relativt smal modell som sitter tight på foten. Upplevdes som bra dämpad i hälen och förhållandevis mjuk.
Citat: ”Skön passform, den satt nästan som en strumpa.”

Asics Gel 1150
Beskrivning: En mängdträningssko som är fullt dämpad och ger pronationskontroll. Årets upplaga av modellen är förbättrad med en ny mellansula och ännu bättre passform i ovandelen.
Pris: 1300 kronor.
Vårt omdöme: Ganska liten i storleken, vilket gör att du kan få gå upp en storlek. Skon upplevs lätt och smidig och med varken för mycket eller för lite dämpning. Den har en ganska låg hälkappa, så pass upp för skavsår när de är nya.
Citat: ”Klassisk joggingsko-design med tajt passform.” 

Puma Complete Velosis
Beskrivning: En mängdträningssko med rejäl stötdämpning. Är neutral och grundstabil och sägs därför passa många löpare. Rullkänslan under framfoten ska också hjälpa till vid frånskjutet.
Pris: 1400 kr.
Vårt omdöme: Lite bredare framtill och ganska små i storlekarna. Kändes ibland lite stum i framfoten samtidigt som hälen känns väldigt dämpad. Den upplevs som lätt och smidig.
Citat: ”Lätt och smidig, kändes nästan som att springa barfota.”

Reebok Premier Trinity KFS IV
Beskrivning: Ska vara en tekniskt avancerad joggingsko för den som söker mycket löpkänsla. Rekommenderas till löpare med lätt pronation och med normalt fotvalv.
Pris:  1400 kr.
Vårt omdöme: Upplevs ganska stora och kanske lite klumpiga. Lästen är bred och dämpningen är okej men upplevs lite hård.
Citat: ”Snygg design.”

Saucony Triumph 7
Beskrivning: En neutral sko med dämpad, vridstyv och snabb avrullning. Är gjord med en större och speciellt framtagen isättningszon som ska ge en mjukare fotisättning. Tillhör ViZIPRO-konceptet, för att du ska synas i mörkret.
Pris: 1600 kr.
Vårt omdöme: Upplevs först ganska hårda, men foten vänjer sig efter bara ett par löprundor. I och med att de är förhållandevis hårda är de lämpliga även för lite tyngre löpare. Sitter tight eftersom de är ganska smala och låga.
Citat: ”Skön och stabil sko som ger en härlig löpkänsla.”

New Balance 1064
Beskrivning: Är precis som sin föregångare utvecklad för att ge maximal dämpning och är en neutral mängdträningssko. Nytt för 1064 är att den är utvecklad fram för att säkra framfotens läge.
Pris: 1400 kr.
Vårt omdöme: En sko som sitter skönt, särskilt i framfoten. Skon känns stabil samtidigt som man är nära marken. Specialutformade snören som ska förhindra att snörena går upp under löprundan.
Citat: ” En gedigen löpsko som känns som en löpmaskin.”

Ecco Biom B och C
Beskrivning: Eccos nya koncept där man väljer modell efter kilometertid är dessutom speciell i sin uppbyggnad och byggt med tanke på det naturliga löpsteget.
Pris: 2000 kr.
Vårt omdöme: Känns stum i början och ganska hård både i framfoten och på hälen. Efter några mils löpning blir det bättre och det känns som att du springer väldigt mjukt. Den är skön och väldigt lätt.
Citat: ”Den känns som en strumpa på foten.”

Nike Lunarelite +
Beskrivning: Lätt och snabb sko med fjädrande stötdämpning och sömlös ovandel.
Pris: 1300 kr.
Vårt omdöme: Lätt sko som sitter perfekt på en ganska smal fot. Inte så mycket dämpning dock utanperfekt för tävlingar och kortare löppass.
Citat: ”Väldigt lätt och skön sko och även testets snyggaste modell.”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.