Stillasittande – största hotet mot din hälsa? 6 knep för en rörligare vardag

Stillasittande – största hotet mot din hälsa?

Vi sitter stilla extremt mycket i dagens samhälle, något våra kroppar är inte gjorda för. Statistiken över det ökande antalet timmars stillasittande är skrämmande och bidragande orsaker är ökad skärmtid och passiv transport. Men det finns små lösningar som gör stor skillnad för din hälsa, här listar vi sex.

För mycket stillasittande kan leda till en rad negativa hälsokonsekvenser, både gällande vårt dagliga välmående och på sikt. Bland annat kan det öka risken för ett flertal sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, cancer och för tidig död. Andra problem som kan uppstå är benskörhet, rygg- och nackproblem. Tydliga bevis på att det är en viktig livsstilsfaktor att vara aktiv med stor betydelse för hälsan.

Något många tror är att det går att kompensera med tuffa träningspass för de timmar vi sitter stilla under resten av dagen, men det fungerar inte riktigt så. Oavsett om du lever att aktivt liv och når upp till de fysiska rekommendationerna är längre stunder av stillasittandet farligt, just för att vi inaktiverar musklerna så ofta och under en längre tid. Därför är det viktigt att avbryta det med jämna mellanrum, det kan räcka med att bara ställa sig upp och gå en vända i rummet. Vi bör helst bryta stillasittandet var 30:e minut.

De flesta av oss inser inte hur mycket vi sitter. Har du själv reflekterat över hur mycket du sitter stilla varje dag? Kan det finnas situationer där du kan undvika stillasittande? En minskning av stillasittandet leder till många positiva hälsokonsekvenser. Här nedan är exempel på enkla små förändringar du kan göra i vardagen som gör stor skillnad för din hälsa.

6 knep för en mindre stillasittande vardag 

1. Höj- och sänkbara skrivbord. En väl värd investering om du exempelvis har ett kontorsjobb. Att stå upp 1-2 timmar mer om dagen gör stor skillnad. Musklerna aktiveras när du står upp och det är även bättre för hållningen. Alternativt ha ett bord, en byrå eller liknande som är lagom högt för dig att bekvämt kunna stå upp och arbete/plugga vid hemma. Varför inte ha föreläsningar, möten eller fikapauser stående?

2. Stå/gå-pauser. Ställ ett larm på 30 minuter- ställ dig upp och gå fram och tillbaka lite för att aktivera musklerna. En mikropaus gör skillnad.

3. Ta trappan istället för hissen – väldigt bra för att höja puslen och aktivera muskulaturen i benen.

4. Ta en lunchpromenad. Har du ett stillasittande jobb och ledig lunch är det perfekt att utnyttja en del av tiden till att få frisk luft, solljus och en promenad. Även om det bara blir 10 minuter gör det stor skillnad.

5. Gå och cykla istället för att ta bilen överallt. Cykla till och från jobbet eller ta en promenad när du ska handla. 10 fördelar med att promenera 30 minuter om dagen kan du läsa här.

6. Uttnyttja en del av transportsträckan till motion. Om du åker bil eller buss – parkera en bit ifrån eller hoppa av en hållplats tidigare för att få in en liten extra promenad.

Sammanfattningsvis – ta hand om dig genom att minimera ditt stillasittande så mycket du kan. Ta rörelsepauser med jämna mellanrum och unna dig ett fysiskt aktivt liv!

Text: Sofia Strand – student till Hälsovägledare på Luleå Tekniska Universitet, nu inne på sitt tredje och sista år. Sofia är en aktiv person som brinner för hälsa, att skriva och spelar innebandy på fritiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.