Sthlm Bike – Cykelloppet som alla kan vara med i

Sthlm Bike – Cykelloppet som alla kan vara med i

Den fjärde september går loppet Sthlm Bike av stapeln för femte året i följd – loppet vars huvudsyfte är att uppleva Stockholm från sadeln. Projektet som gått från en dröm i New Yorks storstadsdjungel till verklighet på Stockholms gator fortsätter att växa och i år räknar man med nytt deltagarrekord.

– När vi drog igång var vi drygt 600 cyklister på gatorna och sedan har det gradvis ökat. I år blir första året då vi faktiskt fått stänga av gator i stan för vårt event och räknar dessutom med över 3 000 deltagare, säger Mirjam Wolff, initiativtagare till Sthlm Bike.

Cykelloppet för alla
Sthlm Bike handlar inte om att vinna eller för den delen cykla snabbast. Syftet är enbart att komma ut och uppleva Stockholm från sadeln.

– Det finns liknande lopp i andra storstäder. Stockholm är en av världens finaste städer att cykla i. Oavsett tempo, alla är välkomna. Vi ger möjligheten att cykla i en avstängd stad, då spelar det ingen roll om du cyklar fort, långsamt, sitter eller ligger ner – alla som vill får följa med!

Idén om loppet fick Mirjam en tidig morgon i New York då hon klev upp till ett knäpptyst, folktomt Sixth Avenue – något som är högst ovanligt.

– Den som varit i New York förstår att det inte händer allt för ofta. Jag kollade mig omkring, men såg verkligen inte en människa. Rätt som det var hörde jag ljudet av tusentals trampande cyklar och minuten senare swishade en hjord cyklister förbi mina ögon.

Mirjam hade hamnat i mitten av cykelloppet Five Boro Bike Tour, som årligen hållits i staden sedan år 1977. Eventet lockar över 30 000 motionärer och fortsätter att växa.

– Det vore fantastiskt att skapa någonting liknande här: En avstängd stad med femton till tjugotusen deltagande cyklister.

sites/default/files/Sthlm Bike bild_Sida_1.jpg

”Ett fantastiskt sätt att träffa människor”

I fjol lockade Sthlm Bike människor från 23 olika länder, trots 52 millimeter regn. För Mirjam har visionen med loppet alltid varit att få människor att mötas och uppleva världen med gemensamma ögon.

– För många år sedan cyklade jag genom Europa och Asien. Det är ett fantastiskt sätt att träffa människor och se världen på och jag rekommenderar det starkt till alla. Det märks verkligen att vi växer, för trots ösregn i fjol fortsätter vi att slå rekord, säger hon och fortsätter:

<!–[if gte mso 9]> <w:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.