Stark och smidig med balett

Stark och smidig med balett

Vad tänker du på när du hör ordet balett? De allra flesta kanske ser framför sig en femårig flicka i rosa tyllkjol snurrandes med uppsträckta armar och trippande tår. Eller så associeras det med professionella ballerinor och dansare på stora scener i Ryssland. Men faktum är att balett är en oerhört mångsidig träningsform som passar barn och vuxna, kvinnor och män, nybörjare såsom rutinerade dansare.

Här kan du prova på balett och balettinspirerade klasser

House of Shapes

Sats 

Balettakademien 

Balett som träningsform har de senaste åren fått ett uppsving och allt fler gym och träningsanläggningar erbjuder olika typer av balett inspirerade träningspass såsom ballet bar, ballet fit och pilates barre. En orsak kan vara att balettfilmer, exempelvis Black Swan med Natalie Portman (2010) har blivit aktuellt de senaste årenBalett bar och Pilates barre och så vidare är likvärdiga med en vanlig, traditionell balettklass men vissa övningar har omarbetats och fokus ligger mer på styrka och mindre på balett teknik. 

Balett ger nästan per automatik en förbättrad hållning, då grunden för balett just är en rak rygg, bakåtdragna axlar och en höjd blick. I balett tränar du många små muskler som du kanske inte ens visste att du hade och det förbättrar samtidigt din balans och kroppskontroll. Du får starkare fötter, ben, rygg och mage och blir även smidigare och mer vig då ballet  innehåller mycket stretchning. Vid regelbunden träning så ger balett långa, smidiga muskler och en stark  kropp.    

Som med all dans så tillför balett mycket glädje och det ger en känsla av frihet att röra på sig till musik tillsammans med andra. Dans ger plats för konstnärliga uttryck och möjlighet att uttrycka olika sinnesstämningar, med hjälp av många olika stilar och musikval. 

Text: Lisette Ferreira Pinho

Bild: pixabay

Källor: Aftonbladet DN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.