Spring smart och säkert – våra bästa tips till din vinterlöpning

Tillhör du en av dom som vill njuta av en löprunda året runt? Då är du inte ensam! Löpning är en fantastisk träningsform och det finns ingen anledning att lägga löpskorna på hyllan när graderna går mot minus. Det må vara kallt och halt, men det finns effektiva sätt att hålla dig både varm och säker under löprundan.

Kännas det omotiverande att öppna ytterdörren och se vägar täckta av snö och slask? Under vintern är det många som tar en paus och väntar med löpningen tills våren kommer. Är du van att löpträna ute i friska luften kan det ta emot att ställa sig på löpbandet på gymmet – och det finns heller ingen anledning att göra det.

Faktum är att det går alldeles utmärkt att löpträna året runt, det gäller bara att anpassa dig efter rådande väder. Den gamla klyschan stämmer, det finns inga dåliga väder – bara dåliga kläder! Och när det gäller löpträning innefattar det också skorna du har på fötterna och andra smarta tillbehör.

Fördelar med vinterlöpning

Förutom de vanliga fördelarna med löpträning, så har vinterlöpning ytterligare fördelar som gör det ännu mer motiverande att skippa löpbandet och ge sig ut i kylan istället. 

Att navigera genom snö och slask tar träningen till en ny nivå. Att springa i kylan och på vinterunderlag ger en mer intensiv träning där musklerna i fötter och ben används på andra sätt än vid “vanligt” platt underlag. Därför kan man få lite extra träningsvärk från vinterlöpning eftersom att man använder sig av muskler man kanske inte använder annars. Så vinterlöpning kan göra dig starkare, men glöm inte att stretcha lite extra efteråt!

Spring smart och säkert – våra bästa tips till din vinterlöpning

Klä dig i lager

Det går som bekant inte att kontrollera vädret, men du kan anpassa dina kläder för att undvika att du blir för varm eller kall. Ett tips är att börja med en t-shirt i ett material som andas, samt en långärmad löptröja.  En skaljacka över som står emot vind och vatten är också en bra idé. Under riktigt kalla dagar kan en fleecetröja eller liknande vara nödvändigt under skaljackan – prova dig fram och justera lagren beroende på temperatur. Fodrade träningstights ger ett extra skydd, ett par shorts under eller över tightsen hjälper till att hålla baken varm. Och glöm inte mössa och vantar!

Ta det lugnt och var öppen för att testa nya spår

Vinterhalvåret är förmodligen inte den bästa tidpunkten att försöka slå ett personbästa. Den kalla luften kan kännas tung i lungorna, och det är vanligt att vilja ta det lite långsammare för att undvika hala fläckar. Trottoarer kan ha dolda ispölar, så tänk på att alltid springa där du ser underlaget väl och byt runda om din vanliga har ett allt för dåligt underlag.

Investera i säker utrustning

Förutom ett par sköna och bra skor kan det vara en bra idé att investera i ett par broddar som är speciellt framtagna för löpning. Med broddar som är anpassade för vinterlöpning får du ett bra grepp och kan känna dig mer säker på underlaget. Vi rekommenderar Springyard SportGrip som är en brodd framtagen för vinterlöpning. De sitter tight runt din löpsko och gör att du får ett mer avslappnat löpsteg så du kan hålla dig närmare din ordinarie löpteknik. Broddarna finns i flera färger och storlekar.

SportGrip minskar risken för skador, och de ger dig möjligheten att använda dina favoritskor även under vinterhalvåret. Broddarna är framtagna av svenska Brunngård som erbjuder flera olika typer av skotillbehör till aktiva konsumenter.

Du kan hitta Springyard SportGrip broddarna här

Reflexer och pannlampa

Att du ser och syns ordentligt i vintermörkret är också viktigt. Många av dagens löpkläder och skor är försedda med reflexer. Annars rekommenderar vi reflexväst för bästa synlighet och en pannlampa om du springer där det inte är upplyst.

Ut och njut! Vintern är en utmärkt tid att fylla på med endorfinfyllda och uppfriskande löprundor.

 

 

Text: Moa Rana, frilansskribent

1 kommentar
  1. Superbra att ni skriver om vinterlöpning! Bland den bästa träningen som finns ????
    Gärna mer artiklar om löpning. Gärna tips på träningshelger inklusive löpning eller andra träningsträffar.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras