Spring och motverka psykisk ohälsa med Flatenloppet

flatenloppet

Träning och fysisk aktivitet är otroligt viktigt för det mentala välbefinnandet, och det är något som uppmärksammas varje år i och med Flatenloppet — ett 5,8 km långt lopp runt Flatensjön söder om Stockholm.

Den 15 september är det dags igen för det årliga loppet där syftet är att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa, beroende och medberoende. Du behöver självklart inte ha egna problem för att delta, utan alla är välkomna att springa, gå, eller jogga runt sjön. Det här är loppet som både föräldrar och tonåringar, hundar och dig med barn i vagn. För att inte tala om Arne, 94 år, som har tagit sig runt Flatensjön två år i rad med sin rullator.

Arrangörer som vigt sitt liv till kampen mot psykisk ohälsa och beroendeproblematik

Loppet arrangeras av Running4serenity och Beroendepodden. Beroendepodden är en podcast om psykisk ohälsa, missbruk, beroende och medberoende. Annelie Ståhl som driver Beroendepodden lever själv nykter sedan 10 år tillbaka. Hon är både ultralöperska och swimrunner, och var dessutom sjuk i leukemi i många år. Löpningen har betytt jättemycket för Annelie och den gemenskapen hon har fått via löpningen vill hon idag föra vidare för att hjälpa andra.

Flatenloppet äger rum den 15 september.

Running4serenity är träningsgruppen där man träffas och tillsammans tränar löpning samtidigt som man bearbetar psykisk ohälsa och beroendeproblematik. Gruppen är ett hälsoprojket där målgruppen är unga vuxna (15-25 år) med psykisk ohälsa, beroendeproblematik eller som vuxit upp dysfunktionellt. Syftet med gruppen är att skapa en ny sund gemenskap där man tillsammans hjälper varandra.

Forskning visar att psykisk ohälsasom till exempel depression och stress i många fall blir bättre av konditionsträning. Running4serenity erbjuder också andra träningsevent, så som upplevelselöpning och swimrun.

Beroendepodden med Annelie Ståhl.

Så motverkar löpträning psykisk ohälsa — “Kroppen och Knoppen hänger ihop”

Running4serenity och Beroendepodden har en holostic filosofi, där det tydligt framgår att man måste jobba med hela människan på många olika plan — både själsligt och fysiskt. Därför hålls ett högt tak på löpgrupperna och samtalen som förs i gågrupperna berör allt mellan himmel och jord. Här läggs stor vikt på sambandet mellan den själsliga och fysiska hälsan.

Förutom de välkända hälsofördelarna med löpning, finns det många mentala fördelar med vanlig springträning. Några av dessa inkluderar ett stärkt självförtroende, reducerade stressnivåer, och ett bättre humör på grund av alla härliga endorfiner som frigörs vid löpning. Att springa eller jogga är en effektiv kardiovaskulär träningsform, och när vi löper ökar blodtillförseln till hjärnan vilket bidrar till ökad mental förmåga.

Mer information och anmälan

För mer information om Flatenloppet, samt anmälan, besök: www.flatenloppet.com

Fram tills Flatenloppet den 15 september erbjuds en löp/gågrupp varje söndag kl 18.00 vid Flatenbadet dit alla är välkomna, samt en vuxengrupp varje tisdag kl 18.00 vid Kärrtorps IP.  Är du intresserad av att delta i någon av träningsgrupperna, eller veta mer om Running4serenity, så finns mer information här:

beroendepodden.com

Flatenloppet.com

Flatenloppet på Facebook

Om Running4serenity

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.