Sporthälsas älskade bloggare öppnar från och med en lucka varje dag fram till jul! Bakom vissa luckor finns priser till utlottning. IT-projektledaren Maria Lundqvist Bohrnertz är först ut. Slå på julmusiken och njut av receptet nedan.
Lucka 1: Fröknäcke christmas edition
Då första luckan öppnas jag låter mig väl till frukost smaka,
av yoghurt toppad med saffran och underbart smulat fröknäcke med smak av pepparkaka!
Vill du också veta,
hur du detta fixar så kan du sluta leta.
Receptet finner du här nedan!
Det är lätt, så gör det nu och inte sedan!
Fröknäcke – Christmas Edition
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1/2 dl hela sesamfrön (skalade eller oskalade)
3/4 dl pumpakärnor
2 dl vatten
0,5 påse färdig pepparkakskrydda
ev. 2 krm kanel och en knivsudd vaniljpulver (inte vaniljsocker)
1. Blanda alltihop i en bunke. Låt stå i rumstemperatur cirka 1-2 timmar.
2. Sätt ugnen på 125 grader (100 grader om du har varmluftsugn).
3. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg ut valfria pepparkaksformar med lite plats emellan på plåten. Med hjälp av ex. en tesked trycker du sedan ner ett jämnt men hyfsat tunt lager av smeten i varje form. Tryck ut ordentligt så att det kommer smet i alla ”skrymslen och vrår”.
4. När du fyllt alla formar så lyfter du försiktigt upp dem. Du kan ta hjälp av t.ex. en vanlig matkniv för att jämna till dem lite.
5. In med plåten i mitten av ugnen 2 timmar.
6. Ta ut, njut som de är till ostbrickan, glöggen eller gör som jag – smula det över frukostyoghurten och avnjut med ett gott te!
Tack för det juliga tipset, Maria!
Imorgon öppnar Hannah Berglund SportHälsas julkalender lucka #2, missa inte det!