Nyår är lika med glitter och glamour. Och något extra festligt på tallriken. Vi har samlat våra uppskattade bloggares bästa tips.
Här är Maria Lundqvist Bohrnertz tunnbrödskorgar och laxrullar.
Nyårsförrätter: Tunnbrödskorgar och laxrullar
Vår familj är inte direkt kända för att vara ”sist på festen”. En strategi vi kör på nyårsafton för att hålla oss vakna är att servera många små rätter/plockmat/mat som tar lång tid att äta istället för en mastig trerättermeny. På så sätt kan vi äta lite när vi känner för det, och utan att bli så ”däst och mätt” att man har svårt för att hålla sig vaken om man sätter sig i soffan. Denna plockmat kan dessutom ätas stående – perfekt! För en sak jag aldrig lyckats med (än) är att somna stående. Så idag har det nu förberetts för lite förrätter/småplock inför morgondagen. Här kommer grundstommarna – vad ni väljer att servera till är upp till er – endast fantasi och smakpreferenser sätter gränserna!
Tunnbrödskorgar
Valfritt vitt hårt tunnbröd (viktigt att det är HÅRT) – jag föredrar Gene tunnbröd.
1. Koka upp en vid kastrull med vatten, placera ett galler ovanpå (jag brukar ta ugnsgallret). Viktigt att vattnet kokar hårt så att ångan når upp till gallret.
2. Placera en skiva tunnbröd ovanpå gallret (om du, som jag, använder Gene’s, så delar jag en stod på två där den är ”perforerad” för detta).
3. Känn efter när brödet blivit lite mjukt, så mjukt att det går att skära i med vass kniv utan att det spricker.
4. Lägg upp på skärbräda och skär snabbt i två eller fyra bitar (beroende på hur stoda korgar du vill ha). Jag delar på fyra.
5. Lägg tillbaka bitarna på gallret och värm ytterligare tills bitarna är så mjuka att de går att forma (tänk nästan som ”mjukt tunnbröd”).
6. Tryck snabbt ner varje bit (en i taget) i valfritt glas/skål. Jag brukar ta små ”snapsglas” – det ger lagoma portionsbitar.
7. Låt korgarna stelna några minuter i glasen/skålarna innan du plockar ut dem.
8. Upprepa steg 2-7 beroende på hur många korgar du vill göra.
9. Voila – nu har du små tunnbrödskorgar att fylla med valfri röra eller sallad!
Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i en plastlåda med lock.
Baserat på att jag använt Gene-tunnbröd och därmed får ut 16 korgar per stort ark blir näringsvärdet per korg:
Laxrullar, cirka 12 bitar
200 gram skivad kallrökt lax
100 gram färskost med pepparrotssmak (jag valde Philadelphia 11%), men annan smak/färskost går givetvis lika bra
1. Bred ut aluminiumfolie och lägg täck sedan med plastfolie
2. Lägg över laxskivorna på plasten (ofta går det att ”lyfta över” direkt från den papptallrik de ligger på när man köper laxen). Annars lägger du skivorna tätt och lite omlott så att de bildar en rektangel.
3. Bred ut färskosten jämnt över hela laxrektangeln.
4. Rulla ihop laxen (tänk rulltårta eller sushi-rulle) så att plasten täcker på utsidan.
5. Rulla sedan aluminiumfolien runt plastrullen (det gör att den hållet formen bättre)
6. Förvara i frysen cirka 1 timme innan servering -(eller om du förbereder rullen i förväg – ta ut den cirka 30 minuter innan du skär upp den så att den inte är stenhård).
7. Skär upp i portionsbitar (cirka 1 cm tjocka), garnera med lite gräslök eller dill och servera!
Baserat på ovan ingredienser, så blir näringsvärdet per bit:
Vill du ha fler tips på mat, snacks och enkla recept? Läs mina tidigare inlägg:
– Chokladfondant (gluten-, laktos- och sockerfri)
– Fransk chokladmousse (gluten-, laktos- och sockerfritt)
– Fondue (varierbar i oändlighet!)
– Fröknäcke (gluten-, laktos-, ägg-, och sockerfritt)
– Ishavsröra (gluten- och sockerfritt)
– Kesoostkaka (gluten- och sockerfritt)
– Kokostoppar (gluten-, laktos- och sockerfritt)
– Mangosorbet (gluten-, laktos-, ägg- och sockerfri)
– Parmesanflarn (gluten-, ägg- och sockerfritt)
– Ugnsbakade päron med mintchoklad (gluten-, ägg- och sockerfritt)
Snacks/tilltugg:
– Energipraliner med choklad och jordnötter
– Marsipan- och chokladkulor
– Rostade edamamebönor
– Trillingnöt
– Ugnsrostade nötter med smaksättning
Här är Isabelle Bordiers sötpotatissoppa:
Sötpotatissoppa
Under hösten 2016 har min kost förändrats mer och mer, till vegetarisk mat. Det kan bero på yttre påverkan, det är ju lite trendigt just nu att äta mindre kött. Det kan också bero på inspiration från nära och kära som kommer med tips och själva lagar god vegetarisk mat. Det beror tyvärr inte på en blödig sida hos mig att tänka på djurns väl, även om jag kanske önskade att jag var lite mer förstående på den fronten. Nu kommer i alla fall mitt senaste experiment i köket. Jag ska egentligen inte ta åt mig äran, jag beställde rätten och bidrog litegrann men det var egentligen inte jag som stod för magin i köket. Åt den gjorde jag i alla fall med god aptit så nu kommer här tipset! Sötpotatissoppa:
400 gram sötpotatis
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor (efter behag)
2 röd chilli (efter behag, den blir rätt stark om man har i båda)
3 matskedar grönsaksfond
7 dl vatten
1 burk kokta vita bönor
Skal och saft från 1 lime
2, 5 dl matlagningsgrädde
Skala och hacka potatis lök och vitlök. Kärna ut och hacka chilin. Fräs lök och vitlök i smör & rapsolja. Tillsätt potatis, chili, fond, vatten och grädde. Låt soppan kocka i 15 min, spola och rör sen ner bönorna, limeskalet och limesaften, mixa sen grovt.
Servera med tortillachips (ostsmak är supergott) avokado och massor av koriander, typ en kruka på två personer.
– Det här är utan tvekan den godaste soppan jag någonsin ätit!
Här är Maria Lundqvists desserter: Mangosorbet och chokladfondant.
Nu håller vi som bäst på att planera maten för nyårsafton! Det är alltid lika roligt! Eftersom vi är ”morgonmänniskor” i familjen, så är alltid det största problemet hur vi ska lyckas hålla oss vakna till tolvslaget. Några gånger har vi, även om jag skäms för att säga det, faktiskt varit tvugna att ge upp och gå och lägga oss innan tolv. Och de gånger vi lyckats hålla oss vakna då hinner klockan inte passera tolv med mer än ett par minuter innan vi äntligen kan pusta ut och får gå och lägga oss! Men, vi försöker så gott vi kan att planera upp kvällen så att vi ska kunna vara vakna.
Åter till maten – jag vill gärna att det ska vara enkelt på nyår. Ingen ska behöva stå i köket i timmar. Och oftast så kan det bli så att när man ätit mer eller mindre hela kvällen (allt för att hålla energinivån uppe) så är det inte alltid man har ork för dessert. Men – här kommer nu världens bästa tips på en dessert som egentligen är två! De går båda superfort att göra, och man kan välja att göra dem var för sig eller ihop. Och man behöver inte ens bestämma sig förrän det är dags. Fondanterna kan man til och med förbereda innan. Och – det kanske bästa av allt – de är båda helt utan tillsatt socker, gluten och laktos (beroende på om/vad man väljer att servera till).
Mangosorbet och/eller/med Chokladfondant, 4 portioner
Mangosorbet
250 gram fryst mango
saften från 1 lime
1. Mixa den frysta mangon tillsammans med limesaften till en jämn len smet.
2. Klart att servera direkt, gärna med passionsfrukt eller hallon.
Chokladfondant
100 gram mörk choklad av fin kvalité (jag valde 90%)
100 gram kallpressad kokosolja
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
1. Ställ ugnen på 200 grader (vänta med detta om du ska servera dem senare)
2. Smält kokosoljan i en kastrull, och dra av från spisen.
3. Hacka chokladen och blanda ner den i den smälta kokosoljan.
4. Vispa äggen och vaniljpulvret luftigt och pösigt – länge!
5. Vänd ner chokladblandningen försiktigt i äggblandningen. Försiktigt.
6. Häll upp smeten i muffinsformar, silikonformar eller smorda ugnsfasta formar. Hit kan du förbereda.
7. Grädda i ugnen cirka 4-5 minuter (beroende på ugn). Låt fondanterna stå cirka 30 sek – 1 minut innan du stjälper upp dem för servering. Du kan också servera dem direkt ur formarna såklart.
8. Pudra eventuellt över lite kokosmjöl, severa med en klick grädde eller vanlijkvarg eller helst av allt – med mangosorbeten!