Spelbolag med betting på nätet

Bland dagens spelbolag finns det mängder som erbjuder betting på nätet. Dock kan det ibland kännas svårt att välja rätt och veta vad man ska tänka på. För att underlätta i valet har vi sammanställt en lista med punkter som kan vara bra att tänka på innan man väljer ett spelbolag att betta hos. 

Spel med eller utan licens? 

En stor ”snackis” under de senaste två åren har minst sagt varit spel med svensk licens kontra spelbolag och betting utan svensk licens. Anledningen till detta har primärt varit då den svenska lagstiftningen gjort det lite tuffare för spelare att bland annat intjäna stora bonusar. Detta särskilt sedan pandemin bröt ut. 

Det finns en rad skillnader mellan de två typerna av spelbolag. De svensklicensierade har, som namnet antyder, en svensk licens medan den andra inte har det. Däremot brukar icke svensklicensierade spelbolag fortfarande ha en licens utfärdad utomlands och anses vara minst lika trygga som sina svenska motsvarigheter.

Höga krav på säkerhet för spelare

Inom det svenska spelväsendet brukar man nämna att spelbolag som innehar en svensk licens oftast har snäppet högre säkerhet gentemot sina spelare. Detta eftersom de kontinuerligt måste arbeta med att motverka ett negativt spelbeteende – något som inte är lika fullt etablerat hos spelbolag med andra licenser. Bland annat kräver Spelinspektionen, som är det rättsväsende i Sverige som tilldelar licensen, att samtliga bolag ska uppvisa ett spelansvar genom tre åtgärder. 

  1. Självavstängning – inom denna åtgärd måste de svensklicensierade spelbolagen påvisa att de är anslutna till Spelinspektionens självavstängningsregister Spelpaus.se. Något som innebär att spelare själva kan stänga av sig från spel under en valfri period, som kan sträcka sig mellan 1, 3, 6, eller 12 månader (det sistnämnda även kallat “tills vidare”). Fördelen med detta är att spelare som känner att de inte har kontroll över sitt spelande blir avstängda hos samtliga spelbolag med svensk licens – allt genom en och samma funktion.
  2. Självtest Spelare ska även hos de svensklicensierade spelbolagen ha möjlighet att genomföra ett självtest för att se om deras spelbeteende ligger i en riskzon eller inte. Något som kan förebygga att ett spelberoende utvecklas.
  3. Spelgränser – För att ytterligare förhindra att utveckla ett spelberoende måste samtliga spelare också sätta sina egna gränser. Både vad gäller tiden de tänkt spendera inne på spelbolagets sida, samt hur mycket pengar de tror sig spela om på en dags-, vecko-, och månadsbasis.

Vilket typ av spelbolag erbjuder mest fördelaktig betting? 

Denna fråga har inte ett direkt svar, då det hela beror på ens egna preferenser och önskemål. Alla spelbolag har sina egna unika erbjudanden skapade för att locka till sig nya spelare, eller locka tillbaka gamla. Det kan vara genom att erbjuda en rad olika bonusar eller även så kallade oddsboostar som gör att bettingen får en extra skjuts på vägen. 

Bonus på svensklicensierat spelbolag

Vad som gäller kring bonusar har de senaste två åren skiftat väldigt mycket. Bland annat skapades tillfälliga spelansvarsåtgärder under pandemin för att minimera riskerna för att den sociala distanseringen skulle öka riskerna för spelmissbruk bland landets invånare. Något som satt tuff press på spelbolagen och påverkat spelarna då bonussumman blev lägre, och så även insättningsgränserna. 

Idag har dessa åtgärder släppts, men i och med den svenska spellagen får dock endast en bonus ges ut per spelare och sajt. Det innebär alltså att man som spelare endast kan få tillgång till en välkomstbonus. 

Bonus hos spelbolag utan svensk licens

Hos spelbolagen med licenser från exempelvis Malta eller Curacao kan bonusarna skilja sig avsevärt från sina svenska motsatser. Speciellt när det kommer till antalet och storlekarna. 

Oftast tenderar dessa bonusar att vara större, men även fler. Detta gör att man som spelare förutom en välkomstbonus även kan tilldelas en extra bonus under spelens gång. Det är inte heller sällan som man bjuds in till vissa lojalitetsprogram som även de kan ge lite extra vinster. Däremot är det viktigt att tänka på att bonusarna och lojalitesprogrammen kan ha höga omsättningskrav som gör det tuffare att plocka ut de eventuella vinsterna. 

Oddsboost

Ett väldigt typiskt erbjudande som syns hos flertalet spelbolag som erbjuder betting på nätet är så kallade oddsboostar. Kortfattat innebär detta att spelbolaget valt att höja oddsen för en specifik tävling eller match, för att locka spelare med större eventuell utdelning.

Oftast benämns dessa som ”dagens odds” och kan finnas som ett komplement till den befintliga bonusen – detta då de inte räknas som en extra bonus. Anledningen till detta är att spelaren själv inte använder någon tidigare bonus för att få bättre odds, utan det är något som redan är förutbestämt av spelbolaget. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.