Till påsk eller vid andra festliga tillfällen du vill bjuda på något lika vackert som gott – gör egna caramel macarones i olika färger, med krämig saltsöt kolasås i mitten.
Här hittar du recept på ljuvliga caramel macarones att tillsätta små färgnyanser i om du vill. Bakverket för dig som älskar både sött, salt, knaprigt, krämigt och vackert. Inget sockerfritt recept, men glutenfria, jättegoda och du kan lätt byta ut ingredienser (ex. mot sockerfria sötningsmedel) om du önskar.
Salted Caramel Macarones
Mandelkakor:
- 120 g äggvita, uppdelat i två skålar
- 35 g strösocker
- 150 g strösocker till sockerlag
- 50 g vatten
- 150 g mandelmjöl
- 150 g florsocker
- valfria färgämnen
Fyllning:
- 150 g rumstemperarat smör
- 2 1/2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 st äggula
- 1 dl kolasås: ⅓ dl grädde, ⅓ dl ljus sirap, ⅓ dl socker du kokar ihop (+ en nypa salt)
Gör så här:
- Mixa mandelmjöl och florsocker till ett fint pulver, på så vis slipper du att sikta det. Ställ åt sidan så länge.
- Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till ca 100°.
- Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker och eventuell färgtillsats under vispning. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara seg och tjock i konsistensen.
- Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket! Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.
- Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper. Låt macaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas.
- Sätt ugnen på 150° under tiden och grädda sen macaronsen 13-14 minuter. De ska inte få färg i ugnen, då gräddas de för hårt.
- Nu är det dags för smörkrämen. Blanda ihop florsocker och vaniljsockret, eventuell färgtillsats och vispa det poröst med smöret. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa lite till. Smaksätt med kolasås. Spritsa smörkräm på macaronsen och sätt ihop dem.
Gillar du caramel macarones rekommenderar vi även:
- Saftig sockerfri morotskaka
- Rawfood cupcakes med fudge och choklad – recept
- Chaffles – trendiga ostvåfflor av 3 ingredienser