Sommarmeny med italienska smaker och fyra fräscha recept

italienska smaker

Kom i sommarstämning med fräscha rätter och italienska smaker. Zeta guidar dig till såväl fyra festliga och enkla recept som produkterna med rätt touch.

* Recept med reklam för Zeta *

Italiens fräscha och hälsosamma matlagning går extra bra ihop med de enkla, svala rätter vi gärna äter på sommaren – och du måste inte vara någon mästerkock. Ett lätt sätt att få in de speciella italienska smakerna är att ta hjälp av smakrik olivolja och vinäger. Dessa kan du med fördel använda till allt från sallader till, bönor, fisk, kött och nybakat bröd.

Svårigheten kan däremot vara att välja rätt bland en uppsjö produkter, men låt Zeta visa vägen. Här hittar du några exempel på rekommenderade italienska smaksättare att ta med dig in i köket, för att få den där speciellt goda sommarkänslan.

Goda produkttips som ger din mat italienska smaker

1. Olivolja

Förutom att olivolja är ett fint matlagningsfett så är det en grundpelare i medelhavsköket. Ett måste i ditt kök när du vill inspireras av Italiens smakrika kök och olivoljan kan du använda till mycket. Förutom till stekning så passar den även bra till bakning, i vinägrett eller som smaksättning precis som den är. Det gäller dock att välja rätt olja till rätt tillfälle!

Så väljer du rätt olivolja

  • För stekning och bakning: När du ska använda olivolja till stekning eller för att pensla på grönsaker innan grillningen så kan du gärna välja en mildare. Zeta Gentile eller Classico är bra val vid dessa tillfällen. Milda olivoljor passar även bra att baka med.
  • Till marinaden: Om du vill ge din marinad det där lilla extra smaklyftet så kan till exempel Zeta Fruttato eller Fruttato Intenso vara bra val.
  • Till charkuterier och ost: Ska du lyxa till det så kan du servera Zeta Burrata eller buffelmozzarella tillsammans med en fruktig olivolja från Marche, Zeta Azienda Guerrieri. Denna passar bra att ringla över charkuterier, tomatskivor och goda italienska ostar.

2. Vinäger

Även den syrliga smaken är viktig att få in. Zetas rödvinsvinäger och vitvinsvinäger ger rätt syrlighet till dina såser, marinader och dressingar. Önskar du en sötare brytning till det grillade köttet eller till lagrad ost så fungerar balsamvinäger bra. Till grillad sparris, fruktsallad och färska bär blir rosé ett fräscht och somrigt inslag.

3. Kapris

Kapris är en klassisk italiensk smaksättare med mild sälta, en stor fräschör och utpräglat aromatisk smak. Till marinader, röror och såser blir den perfekta pricken över i:et.

4. Sardeller

I många pastarätter från Italien är sardeller en omtyckt ingrediens. Sardeller är anjovis som har konserverats med salt, och passar bland annat perfekt i tomatsås för god sälta. Ett annat gott tips är att steka en skiva surdegsbröd i olivolja, lägg på en mild och krämig burrata och toppa med några sardellfiléer. Ett läckert tilltugg vid festen eller som förrätt.

5. Soltorkade tomater

Självklart får vi inte glömma de soltorkade tomaterna. Även dessa utgör grunden i italiensk matlagning, där de soltorkade passar fint i såväl sallader som på i pastarätter, på pizza, bruschetta och smörgåsar.

6. Parmigiano Reggiano – parmesan

Sist men inte minst – parmesanost. Precis som övriga nämnda ingredienser är detta en fantastisk smaksättare. Osten har en fyllig, rund smak med en balanserad sälta och kan både rivas till dressing, strösslas över nygrillade grönsaker, kyckling och mycket mer. Andra förslag är att använda den som topping på soppa eller att låta kanten på parmesanosten koka med i tomatsåsen.

Med dessa tips i ryggen vill vi bjuda dig på en riktigt läcker, italiensk sommarmeny.

Sommarmeny med fyra italienska recept

italienska smaker

Tonfisksallad med kapris och grillad sommarkål som får fin sälta från sardellfiléer.

Grillad sommarkål med kapris och tonfisk

Du behöver:

  • 1 spetskålshuvud
  • Zeta Extra jungfruolivolja Classico
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 3 kalla ägg, kokta i 8 minuter, i bitar eller klyftor
  • 1 burk Zeta Sardellfiléer, 80 g
  • 1 burk tonfisk i olja, msc-märkt
  • 1 burk Zeta Kapris, små och avrunna
  • 100 g Zeta Ricotta

Så här gör du:

  1. Skär kålhuvudet i grova skivor.
  2. Pensla med olivolja och grilla i fyra till fem minuter på varje sida, salta och peppra.
  3. Arrangera de nygrillade kålskivorna på ett fat tillsammans med ägg, sardellfiléer, tonfisk, kapris och ricotta.
  4. Serveras exempelvis vid din buffé eller som en lätt lunchrätt.

italienska smaker

En pastasallad med italienska delikatesser och krispig salsiccia passar lika bra vid din picknick, som tillbehör till grillat eller i matlådan en vardagslunch.

Pastasallad med mozzarella och knaperstekt salsiccia

Du behöver (till 4 portioner):

  • 1 förpackning Zeta Penne Rigate
  • 2 förpackningar Zeta Snackoliver Provencal
  • 1 dl Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, riven
  • 1 förpackning Zeta Mini-Mozzarella
  • 1 förpackning Zeta Kronärtskockor marinerade
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 150 g sockerärtor, strimlande
  • 300 g körsbärstomater
  • 80 g salladsblad, valfri sort
  • 1 msk Zeta Balsamvinäger rosé
  • 1 förpackning Zeta Salsiccia
  • Zeta Extra jungfruolivolja Classico, till stekning
  • Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Medio, för smaksättning
  • Salt & nymalen svartpeppar

Så här gör du:

  1. Koka pasta enligt instruktioner på förpackningen. Låt pastan svalna något. Det går också bra att använda kall pasta som blivit över från en tidigare måltid.
  2. Blanda ner oliver, minimozzarella och riven parmesan i pastan.
  3. Häll marinerade kronärtskockor och oljemarinaden som de ligger i, över pastan.
  4. Krydda med oregano och pressad vitlök. Salta och peppra lätt och blanda noga.
  5. Halvera tomaterna och strimla sockerärterna. Blanda tomater, sockerärter och sallad med pastan.
  6. Häll över balsamvinäger och eventuellt någon tesked smakrik olivolja. Salta, peppra och blanda försiktigt.
  7. Skär ett snitt i salsiccian och repa ur färsen med en gaffel. Stek salsicciafärsen i lite olivolja tills den blir knaprig.
  8. Strössla över salladen och servera!

italienska smaker

Enkel och god vinägrett med smak av timjan, vitlök, citron och fin balsamvinäger. Ringla gärna över salladen precis innan servering för bästa smak.

Vinägrett med timjan, vitlök och citron

Du behöver:

  • 4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
  • 2 msk Zeta Balsamvinäger Sigillo Blu
  • 1 liten vitlöksklyfta finriven eller pressad
  • 1 tsk färsk timjan hackad
  • 1/2 citronsaft och rivet skal
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Blanda olivolja, vinäger, timjan och vitlök
  2. Smaka av med salt och peppar

italienska smaker

Enkel och överraskade god efterrätt. Går snabbt att göra, känns riktigt lyxig och är söt och fräsch på samma gång.

Vaniljglass med jordgubbar och citronolivolja

Du behöver:

  • 500 g jordgubbar
  • 1 förpackning vaniljglass
  • Zeta olivolja citron
  • 1 citron, zest

Så här gör du:

  1. Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem i mindre bitar.
  2. Skopa upp vaniljglass i skålar eller glas och fördela jordgubbarna.
  3. Ringla över lite olivolja med citronsmak, ca 1 tsk per portion.
  4. Riv över citronzest. Servera!

Bon appétit!

Vill du ha fler goda recept på Zetas goda medelhavsmat? Klicka här!

Somriga, italienska smaker med Zeta

I Zetas sortiment hittar du mycket gott och passande till sommarens läckra måltider. BreOliv till smarriga mackor, charkuterier till plockmat, oliver till sallader och oljor till matlagningen – bland mycket annat.

Prenumerera gärna på Zetas nyhetsbrev och få nya recept, erbjudanden och massor av härlig matinspiration. Läs mer här!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.