Sommar-OS avslutar en fantastisk sportsommar

Vi har onekligen haft en fantastisk sportsommar att kunna njuta av så långt. Att kunna mixa sin egen härliga utomhusträning under sköna sommardagar tillsammans med idrott av världsklass på TV har verkligen varit något som varit efterlängtat bland många.

I skrivande stund så återstår bara finalen i fotbolls-EM mellan England och Italien innan vi får ett par veckors återhämtning tills dess att sommar-OS börjar. När det gäller fotbolls-EM så kan vi räkna med att det är ett taggat England som kommer att ställa upp till avspark på Wembley söndagen 11 juli kl. 21:00.

Att kunna få spela hem sitt första EM-guld på hemmaplan är något som både spelarna och supportrarna drömt om i många år. England som tidigare annars varit överdrivet hajpade ända sedan de vann sin sista- och enda titel (VM 1966) har nu äntligen chansen att också kunna leverera det som en hel fotbollsnation mer eller mindre krävt i 55 års tid.

Motståndarna i finalen, Italien, har för övrigt ett EM-guld (1968) och två silvermedaljer (2000, 2012) och är garanterat också taggade att utöka sina pokaler i prisskåpet. Enligt spelbolagen och andra speltips så tillhörde också England en av tre huvudfavoriter (tillsammans med Frankrike och Belgien) att vinna EM 2021 medan Italien för omväxlingens skull inte alls tillhört turneringens huvudfavoriter. Vägen fram till finalen så har utan tvekan Italien imponerat allra mest samtidigt som man också har spelat den mest attraktiva fotbollen. Vilka som vinner EM 2021, ja det kommer vi att få veta sent på söndag kväll.

Hur summeras då Sveriges insats under EM 2021? Sveriges gruppspel var rakt igenom lysande och där man vinner sin grupp E framför en av de på förhand större favoriterna till EM-guldet, Spanien. Även i åttondelsfinalen mot Ukraina så gjorde Sverige en bra första halvlek och där de första 20-minuterna i andra halvlek offensivt sett var Sveriges bästa under hela mästerskapet.

Efter Marcus Danielssons utvisning i början av förlängningen så handlade dock allt om att försöka ta matchen till straffar, tyvärr så orkade man inte hela vägen till straffar utan där Ukraina ett par minuter innan förlängningens slut avgör matchen med sitt 2–1 mål. Sverige lämnar dock turneringen med ett klart godkänt betyg och där det bland spelarna främst är Emil Forsberg som lämnat störst positivt avtryck. Hela 4 mål pangade “Foppa” in och var även utöver sina mål den stora offensiva kreatören i sin mer eller mindre fria roll på mittfältet.

När nu VM-kvalet fortsätter i höst så är vi också många som hoppas på ett föryngrat svenskt lag och där spelare som Jesper Karlsson, Mattias Svanberg, Jens Cajuste, och Jordan Larsson också får chansen att visa upp sig tillsammans med stjärnor som Alexander Isak och Dejan Kulusevski.

Förutom fantastisk EM-fotboll så är det ju också självklart att sportsommaren 2021 ska krönas med den största avslutning som den också kan få, nämligen sommar-OS i Tokyo.

Starka svenska gulddrömmar inför sommar-OS

Mellan 23 juli-8 augusti så arrangeras sommar-OS och där den svenska olympiska kommittén (SOK) har satt en hög målsättning för den svenska OS-truppen. 8 svenska medaljer är det uppsatta målet från SOK och där Sverige även har ett par riktigt starka guldhopp (Sarah Sjöström, Armand Duplantis och Daniel Ståhl) bland de i skrivande stund 129 idrottarna (ytterligare idrottare kan tillkomma) som ska representera Sverige. Som en parentes så lyckades Sverige vinna hem 11 medaljer senast sommar-OS arrangerades i Rio de Janeiro 2016.

Den 10 juli reser hur som helst de första svenska idrottarna till förlägret i Fukuoka för att kunna få bästa möjliga uppladdning på plats. Har man själv ännu inte hunnit bokat in idrottsfesten i sitt TV-schema så är det i allra högsta grad dags att göra så omgående.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras