Sötpotatis har blivit en favorit hos många, inte minst bland hälso- och träningsintresserade. Och det är inte bara gott, sötpotatis är även väldigt näringsrikt. Men är det nyttigare än vanlig potatis, trots sitt namn? Kostexperten Yvonne Lundgren reder ut frågetecknet och bjuder dessutom på goda recept med sötpotatis.
För det första är sötpotatis inte ens en potatis, namnet till trots, utan en flerårig krypande ört som tillhör familjen vindeväxter. Det är rotknölarna som man använder på ungefär samma sätt som man använder vanlig potatis.
Söt smak
Det finns ett hundratal olika sötpotatissorter och den tåligaste som odlas i växthus här i Sverige heter beauregard och har en söt, nötaktig smak som kan bakas, grillas, göra pommes på, göra puré på, göra gratäng av eller koka soppa på.
Är sötpotatis nyttigare än vanlig potatis?
Den vanliga potatisen har fått ett oförtjänt dåligt rykte i takt med att lågkolhydratdieter blivit mer populära. Visst innehåller potatis mycket kolhydrater men den mättar bra och innehåller relativt få kalorier. Näringsmässigt skiljer sig inte potatis och sötpotatis särskilt mycket åt. Fördelen med sötpotatis är att den är fullproppad med antioxidanter, vilket gör den till ett bättre val jämfört med den vanliga potatisen. Den är också C- och E- vitaminrik, innehåller även betakaroten och mineraler som koppar, kalium och järn. Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen eftersom fibrerna förhindrar och lindrar förstoppning, som eventuellt kan leda till tjocktarmscancer.
Odla egen sötpotatis
För den som vill prova att odla sötpotatis som krukväxt går det bra att sätta knölarna i vanlig jord och låta toppen sticka upp ovan jord. Vattna regelbundet och placera i ett ljust läge så kommer skottbildningen snart igång och plantan blir så småningom en fin krukväxt.
Satsa på ekologisk sötpotatis
Sedan får man aldrig glömma att vi har olika tycke och smak. Gillar du vanlig potatis ät då den, och som med allt annat, med måtta. Tänk på att potatis är vår mest besprutade gröda. Bintje och King Edward är värst. Välj därför ekologiskt eller KRAV-märkt om ni har möjlighet.
Man tror att sötpotatis ursprungligen kommer från Centralamerika. Den tros ha odlats i minst 5 000 år och introducerades till Spanien redan innan den vanliga potatisen. Så tidigt som 1250 finns uppgifter om odling i Polynesien och numera odlas sötpotatis över hela världen i tropiska och varma områden med tillgång till vatten. Örten kräver mycket värme för att utvecklas och kan därför inte odlas på friland i Sverige, utan bara i växthus.
Hälsosamma recept med sötpotatis
Sötpotatispommes med avokadoröra
Sötpotatispommes
Ingredienser, 2 port:
Cirka 1 stor sötpotatis
olivolja alt. Ekologiskt kokosfett
ev. mandelmjöl
fling- eller örtsalt
Gör så här:
1. Skala potatisen och skär i ganska tunna skivor, som pommes frites.
2. Lägg den skurna sötpotatisen i en skål. Häll över olivolja eller smält kokosfett (gärna utan smak) och blanda runt ordentligt så potatisen blir täckt av fettet. Jag hällde även över lite mandelmjöl och blandade, men det gör man som man vill.
3. Sprid ut bitarna ordentligt på en plåt med bakplåtspapper och ställ i ung ca 30 minuter på 200 grader. Ta ut och strö fling- eller örtsalt över.
Avokadoröra
Ingredienser 2 port:
– 1 avoado
– 1-2 msk kvarg (vill man ha den fetare tar man turkisk yoghurt)
– saften av ½ lime
– ½ chilifrukt eller jalapeño, finhackad
– örtsalt
Gör så här:
Mosa avokadon med en gaffel och blanda i resten av ingredienserna. Blanda runt ordentligt. Ställ kallt en stund innan servering.
Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor
Ingredienser, 4 port:
– 1 klyftad gul lök
– 2 skivade vitlöksklyftor
– 1 msk olivolja
– 800 g skalad tärnad sötpotatis
– 8 dl vatten
– 3 msk grönsaksfond
– 150 g getost
– ½ citron, pressad saft
– ½ tsk kajennpeppar
– 1 ½ tsk salt
– ½ tsk svartpeppar
– 50 g pumpakärnor
– 3 msk olivolja
– 2 msk färsk mynta
Gör så här:
1. Bryn försiktigt lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull i två minuter. Lägg i sötpotatisen och slå på vatten och fond. Koka tills potatisen mjuknat, cirka 15 minuter.
2. Tillsätt ¾ av getosten, citronsaft och kryddor. Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock.
3. Rosta pumpakärnorna i en torr het panna 3–4 minuter. Rör om hela tiden, de bränner lätt vid. Mixa eller mortla olivolja med mynta. Toppa soppan med resten av getosten, ringla över myntaoljan och strö över de rostade pumpakärnorna.
Text och recept: Yvonne Lundgren, fler tips hittar du i Yvonnes blogg Hälsa utan quickfix och dieter