Sockerfri kladdkaka för olika smaker – 6 goda recept

kladdkakans dag kladdkaksrecept sockerfri kladdkaka

Är det någon av alla godsakshögtider alla vi chokladälskare gillar är det Kladdkakans dag 7 november! Här hittar du 6 recept på smarrig kladdkaka utan raffinerat socker för olika smaker.

Självklart är en smula socker då och då är inget att vara rädd för om du inte har diabetes, men sockerfri kladdkaka kan var minst lika njutbara som originalet – om inte ännu mer? Prova och hitta din favorit att njuta av på Kladdkakans dag 7 november eller vilken dag som helst du är sugen.

Smarrig sockerfri kladdkaka på 6 sätt

kladdkaksrecept

Kladdkaka sötad med dadlar

Ingredienser:

  • 10 dadlar
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 2 msk smält kokosolja
  • 1 msk honung
  • 2 msk sockerfri hasselnötskräm
  • 1 msk kaffe
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl havregryn

Gör så här:

  1. Mixa dadlar, ägg och kakao till en slät smet.
  2. Smält kokosolja, hasselnötskrämen och honung och blanda detta med dadelsmeten.
  3. Tillsätt kaffet och sedan madelmjöl och havregryn och blanda allt samman.
  4. Häll upp i en form med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175° i ca 15-20 minuter. Håll koll på kakan för att undvika att den blir torr.
  5. Ta ut kakan och låt den svalna. När den är kall breder du lite extra hasselnötskräm över den. Ställ att svalna i kylen en stund.
  6. Servera gärna med lättvispad grädde och färska hallon.
äppelkladdkaka

Kladdig äppelkladdkaka

Ca 4 portioner

Ingredienser:

  • 1 rivet äpple
  • 2 ägg
  • 1 dl havregryn (mixa till mjöl)
  • 8 dadlar
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Mixa först dadlarna till en slät smet.
  2. Mixa i resten. Häll upp i 4 smorda portionsformar typ ”creme brulee-formar”.
  3. In i micron 20-30 sek. eller grädda ca 10 min i 175 °C.
  4. Servera med vaniljkvarg eller yoghurt.

kladdkaksrecept

Kladdkaka av avokado

Ingredienser:

  • 2 st avokado
  • 1 msk kokosolja
  • 2 ägg
  • 1 dl sötströ eller annan sötning
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 5 msk kakao
  • 1 dl mandelmjöl
  • 40 gram hackad sockerfri mjölkchoklad
  • Ev hackade nötter

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 175°.
  2. Mosa avokadon och tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom chokladen och blanda till en slät smet.
  3. Smörj en form med kokosolja och bröa med kokos eller mandelmjöl och fördela smeten i formen. Toppa med hackad choklad!
  4. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, håll koll på kakan för den är godast kladdig. Servera med hackade nötter, kesella, glass eller grädde!

kladdkaka med rabarber

Vegansk kladdkaka med rabarber och havregrädde

Ingredienser, 8 portioner:

  • mjölkfritt margarin till formen
  • ströbröd till formen
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 100 g vegansk vit choklad
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 2 dl sötströ
  • 1 krm salt
  • ½ dl naturell nötdryck
  • 2 stänger rabarber
  • 2 ½ dl havregrädde
  • 1 msk sötströ
  • 1 nypa vaniljpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Sätt fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra och bröa sen formen.
  3. Smält margarinet i en kastrull och ta från spisen. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta med.
  4. Blanda mjöl, mandelmjöl, sötströ och salt i en bunke.
  5. Rör ner margarin- och chokladblandningen och nötdrycken i mjölblandningen till en slät smet. Häll smeten i formen.
  6. Skiva rabarbern. Blanda den med sötströ och lägg ut skivorna över kakan.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  8. Vispa havregrädden fluffig med elvisp tillsammans med sötströ och vaniljpulver.
  9. Servera kakan med havregrädden.

Recept från ICAs matkreatörer.

kladdkaka_plat - sockerfri kladdkaka

Proteinkladdkaka

Ingredienser:

  • 1 dl proteinpulver choklad
  • 2 msk kakao
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 ägg
  • 1/2 dl kokosolja
  • några droppar Stevia eller 1 dl Sötströ
  • 1 msk starkt kaffe
  • 2 dl vispgrädde eller kokosgrädde
  • 50 gram sockerfri choklad
  • 1 krm havssalt
  • Riven kokos

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 175°.
  2. Blanda alla ingredienser förutom salt, grädde och choklad i en skål.
  3. Fördela smeten i en form och grädda i ugnen i ca 10 minuter och låt kakan sedan svalna.
  4. Smält grädde och choklad i micron eller i en kastrull på spisen och bred/häll detta över kakan (alt. riv över kakan).
  5. Toppa gärna med havssalt eller riven kokos. Låt den stelna innan servering, förslagsvis ihop med lättvispad grädde och bär?

hälsosam saffranskladdkaka

Hälsosam saffranskladdkaka

Ingredienser, 1 portion:

  • 1 ägg
  • 1 msk mandelmjöl
  • 1 msk olja (ex. rapsolja)
  • 1 nypa salt
  • 1/4 paket saffran
  • 4 dadlar

Gör så här:

  1. Mixa allt till en slät smet.
  2. Häll i en smord portionsform, ca 8 cm (typ creme-bruleé-form).
  3. Grädda i 175 °C och ca 10-12 min.
  4. Toppa med lite turkisk yoghurt, kvarg, glass eller vispgrädde.

kladdkaka-brownie_bar - sockerfri kladdkaka

Hoppas du hittar något recept på sockerfri kladdkaka som passar dig!

P.S. Följ gärna SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet. D.S.

kladdkaksrecept
Skriv ut Pin
3.34 från 3 röster

Superkladdig kladdkaka – 3 sockerfria recept

Måltid Efterrätt
Tag glutenfri kladdkaka, hälsosam kladdkaka, kladdkaka, kladdkaka utan gluten, kladdkaka utan socker, recept sockerfri kladdkaka, sockerfri kladdkaka
Specialkost Glutenfritt
KCAL/Portion 400-499
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

No Comments Yet
3.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.