Är det någon av alla godsakshögtider alla vi chokladälskare gillar är det Kladdkakans dag 7 november! Här hittar du 6 recept på smarrig kladdkaka utan raffinerat socker för olika smaker.
Självklart är en smula socker då och då är inget att vara rädd för om du inte har diabetes, men sockerfri kladdkaka kan var minst lika njutbara som originalet – om inte ännu mer? Prova och hitta din favorit att njuta av på Kladdkakans dag 7 november eller vilken dag som helst du är sugen.
Smarrig sockerfri kladdkaka på 6 sätt
Kladdkaka sötad med dadlar
Ingredienser:
- 10 dadlar
- 2 ägg
- 2 msk kakao
- 2 msk smält kokosolja
- 1 msk honung
- 2 msk sockerfri hasselnötskräm
- 1 msk kaffe
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl havregryn
Gör så här:
- Mixa dadlar, ägg och kakao till en slät smet.
- Smält kokosolja, hasselnötskrämen och honung och blanda detta med dadelsmeten.
- Tillsätt kaffet och sedan madelmjöl och havregryn och blanda allt samman.
- Häll upp i en form med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175° i ca 15-20 minuter. Håll koll på kakan för att undvika att den blir torr.
- Ta ut kakan och låt den svalna. När den är kall breder du lite extra hasselnötskräm över den. Ställ att svalna i kylen en stund.
- Servera gärna med lättvispad grädde och färska hallon.
Kladdig äppelkladdkaka
Ca 4 portioner
Ingredienser:
- 1 rivet äpple
- 2 ägg
- 1 dl havregryn (mixa till mjöl)
- 8 dadlar
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Mixa först dadlarna till en slät smet.
- Mixa i resten. Häll upp i 4 smorda portionsformar typ ”creme brulee-formar”.
- In i micron 20-30 sek. eller grädda ca 10 min i 175 °C.
- Servera med vaniljkvarg eller yoghurt.
Kladdkaka av avokado
Ingredienser:
- 2 st avokado
- 1 msk kokosolja
- 2 ägg
- 1 dl sötströ eller annan sötning
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 5 msk kakao
- 1 dl mandelmjöl
- 40 gram hackad sockerfri mjölkchoklad
- Ev hackade nötter
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175°.
- Mosa avokadon och tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom chokladen och blanda till en slät smet.
- Smörj en form med kokosolja och bröa med kokos eller mandelmjöl och fördela smeten i formen. Toppa med hackad choklad!
- Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, håll koll på kakan för den är godast kladdig. Servera med hackade nötter, kesella, glass eller grädde!
Vegansk kladdkaka med rabarber och havregrädde
Ingredienser, 8 portioner:
- mjölkfritt margarin till formen
- ströbröd till formen
- 150 g mjölkfritt margarin
- 100 g vegansk vit choklad
- 2 dl vetemjöl
- 2 ½ dl mandelmjöl
- 2 dl sötströ
- 1 krm salt
- ½ dl naturell nötdryck
- 2 stänger rabarber
- 2 ½ dl havregrädde
- 1 msk sötströ
- 1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Sätt fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra och bröa sen formen.
- Smält margarinet i en kastrull och ta från spisen. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta med.
- Blanda mjöl, mandelmjöl, sötströ och salt i en bunke.
- Rör ner margarin- och chokladblandningen och nötdrycken i mjölblandningen till en slät smet. Häll smeten i formen.
- Skiva rabarbern. Blanda den med sötströ och lägg ut skivorna över kakan.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Vispa havregrädden fluffig med elvisp tillsammans med sötströ och vaniljpulver.
- Servera kakan med havregrädden.
Recept från ICAs matkreatörer.
Proteinkladdkaka
Ingredienser:
- 1 dl proteinpulver choklad
- 2 msk kakao
- 1/2 dl mandelmjöl
- 2 ägg
- 1/2 dl kokosolja
- några droppar Stevia eller 1 dl Sötströ
- 1 msk starkt kaffe
- 2 dl vispgrädde eller kokosgrädde
- 50 gram sockerfri choklad
- 1 krm havssalt
- Riven kokos
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175°.
- Blanda alla ingredienser förutom salt, grädde och choklad i en skål.
- Fördela smeten i en form och grädda i ugnen i ca 10 minuter och låt kakan sedan svalna.
- Smält grädde och choklad i micron eller i en kastrull på spisen och bred/häll detta över kakan (alt. riv över kakan).
- Toppa gärna med havssalt eller riven kokos. Låt den stelna innan servering, förslagsvis ihop med lättvispad grädde och bär?
Hälsosam saffranskladdkaka
Ingredienser, 1 portion:
- 1 ägg
- 1 msk mandelmjöl
- 1 msk olja (ex. rapsolja)
- 1 nypa salt
- 1/4 paket saffran
- 4 dadlar
Gör så här:
- Mixa allt till en slät smet.
- Häll i en smord portionsform, ca 8 cm (typ creme-bruleé-form).
- Grädda i 175 °C och ca 10-12 min.
- Toppa med lite turkisk yoghurt, kvarg, glass eller vispgrädde.
Hoppas du hittar något recept på sockerfri kladdkaka som passar dig!
P.S. Följ gärna SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet. D.S.