Smulpaj utan socker och mjöl – enkelt, gott recept

Smulpaj utan socker

Smulpaj är en av de enklaste, godaste och snabbaste desserterna att blanda ihop och smaksätta efter säsongens frukt och bär.

Här hittar du ett recept på smulpaj utan socker som passar bra med säsongens äpplen, men där du även kan slänga i blåbär, hallon, rabarber eller vad du har hemma. Naturligt sött av honung, frukt och/eller bär. Dessutom är det en smulpaj utan socker och mjöl. Därmed passande för dig som är vill minska på det vita mjölet och sockret – utan att tumma på den goda smaken!

Smulpaj utan socker och mjöl

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 4 äpplen
  • rabarber och/eller valfria bär
  • 1 msk malen kanel
  • 1 dl havregryn 
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk flytande honung (alt agavesirap för vegansk paj, eller sötströ för lägre GI)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och dela äpplen fint och lägg dem i en pajform.
  3. Gör samma sak med rabarber och bär om du väljer att ha i det med.
  4. Strö över kanel.
  5. Rör ihop havregryn, hackade hasselnötter, kokosolja och honung till en smulig massa och fördela över äpplena.
  6. Grädda 20-25 minuter. Se till att nötterna inte bränns.
  7. Servera med lättvispad grädde, vaniljkvarg, turkisk yoghurt, glass, vaniljsås eller vad du tycker passar. 
Smulpaj utan socker
Skriv ut Pin
4 från 23 röster

Smulpaj utan socker och mjöl

Måltid Efterrätt
Tag äppelpaj, dessert, efterrätt, smulpaj, smulpaj utan socker, sockerfri smulpaj, utan socker
KCAL/Portion 399-399
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 4 st äpplen
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk mald kanel
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk flytande honung alt. agavesirap för vegansk paj eller sötströ för lägre GI
  • 2 stjälkar rabarber
  • 2 dl valfria bär

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Skala och dela äpplena fint och lägg dem i en pajform. Gör samma sak med rabarber och bär om du väljer att ha i det med. Strö över kanel.
  • Rör ihop havregryn, hackade hasselnötter, kokosolja och honung till en smulig massa och fördela över äpplena.
  • Grädda 20-25 minuter. Se till att nötterna inte bränns.
  • Servera med lättvispad grädde, vaniljkvarg, turkisk yoghurt, glass, vaniljsås eller vad du tycker passar. 
5 Comments
  1. Hej!
    Denna smulpajen är inte glutenfri, havregryn innehåller gluten. Ni måste skriva att det ska vara glutenfria havregryn annars kan det gå illa om man när glutenintolerant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg