Smörstekt torsk med äggsås är klassisk husmanskost som du kanske glömt bort? Här påminner vi dig om den goda rätten med ett efterfrågat recept från Åse “56kilo” Falkman Fredriksson.
Smörstekt torsk med äggsås
Ingredienser:
- 800 gram torskfiléer
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl creme fraiche
- 1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond
- 1 dl finhackad dill
- salt och vitpeppar
- skalet av 1/2 citron + lite saft
- 4 ägg
- smör att steka i
Gör så här:
- Koka äggen hårdkokta och finhacka dem.
- Koka upp creme fraiche, grädde och fond/buljong. Pressa ner 1/2 citron och riv ner lite citronskal. Smaka av med vitpeppar och eventuellt salt. Dra av från plattan och rör ner ägg och dill.
- Salta och peppra fisken, krydda eventuellt med ekologisk citronpeppar. Stek i rikligt med smör tills fisken precis är klar.
- Servera med en citronklyfta och kokt blomkål (för lågkalorimåltid) eller potatis.
Smörstekt torsk med äggsås
Ingredienser
- 800 g torskfile
- 3 dl grädde
- 2 dl crème fraîche
- 1 st fiskbuljongtärning
- 1 dl finhackad dill
- 1 krm salt och vitpeppar
- 1/2 citron skalet + lite saft
- 4 st ägg
- 2-4 msk smör att steka i
Instruktioner
- Koka äggen hårdkokta och finhacka dem.
- Koka upp creme fraiche, grädde och fond/buljong. Pressa ner 1/2 citron och riv ner lite citronskal. Smaka av med vitpeppar och eventuellt salt. Dra av från plattan och rör ner ägg och dill.
- Salta och peppra fisken, krydda eventuellt med ekologisk citronpeppar. Stek i rikligt med smör tills fisken precis är klar.
- Servera med en citronklyfta och kokt blomkål (för lågkalorimåltid) eller potatis.
Recept och foto: Åse Falkman Fredrikson, en av Sveriges populäraste kostrådgivare och mest välbesökta bloggare på 56kilo.se som skrivit flera bästsäljande böcker om mat och hälsa. Smörstekt torsk med äggsås är ett av många recept du hittar i hennes bok ”Lev gott med LCHF och periodisk fasta”.