Smart planering av löpning

Smart planering av löpning

Igår var det åter dags för ett pass med Salming Runclub powered by SportHälsa där backintervaller stod på schemat – ett av alla varianter av kvalitéspass du kan välja mellan. Men att ta ut dig med tuffa intervaller VARJE gång du springer kan slita mer än det gör nytta, det bästa är att variera. Så hur ska du då tänka vid planering av din löpning under en vecka? Här ger vi dig en guide.

Som alltid beror upplägg på din löpning, eller träning över lag, på vilket mål du har? Springer du bara för att må bra kan du absolut köra samma distans, tempo och frekvens varje vecka, men vill du förbättra dig eller om du får mer motivation av att variera kan det här upplägget vara bra.

Smart veckoplanering av löpträning vid 3 pass per vecka:

– Kvalitépass, d.v.s. intervallträning/fartlek/snabbdistans. Förslag på 5 olika löpintervaller och varför de är bra att springa kan du läsa här och om långa tusenmetersintervaller här.

– Längre pass. Måste inte vara flera mil, men ”lugnt och långt” i jämförelse med dina andra konditionspass. Hur långt beror helt på din träningsvana och ditt mål. Här hittar du 10 tips till ett lyckat långpass.

– Återhämtnings/njutpass där du bara följer kroppen och springer så fort som känns bra.

Ett rullande schema med dessa 3 typer av pass ger träning för både förbättrad kondition/löpstyrka, uthållighet, och utrymme för spontanitet. Ovan ett förslag på hur du kan lägga upp träningen om du springer 3 gånger i veckan, gillar variation och vill utvecklas som löpare. Springer du 2 pass per vecka kan ett smart drag vara ett kvalitépass med intervaller + ett lugnt distanspass. Springer du oftare än 3 gånger i veckan kan du fylla ut med fler pass där fart och distans anpassas efter dagsform.

Annars finns inga rätt eller fel så länge du får de resultat du önskar, mår bra av löpträningen och bibehåller motivationen. Lycka till och planera gärna in nästa veckas tillfälle med Salming Runclub powered by SportHälsa i kalendern. Då är det korta intervaller som står på schemat och du är varmt välkommen även om du missat de första gångerna. Läs mer om löpgruppens innehåll och hur du anmäler dig här.

Text och foton: Anna Lissjanis

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras