Hållbar planering av löpning – så här kan du tänka!

planering av löpning träning vid pollenallergi

Att springa intervaller är kanon för att snabbt öka din kondition, så kallade kvalitéspass. Men att ta ut dig med tuffa intervaller VARJE gång du springer kan slita mer än det gör nytta, det bästa är att variera träningen. Så hur ska du då tänka vid planering av din löpning under en vecka? Här ger vi dig en guide.

Som alltid beror planering av löpning, eller träning över lag, på vilket mål du har? Springer du bara för att må bra kan du absolut köra samma distans, tempo och frekvens varje vecka, men vill du förbättra dig eller om du får mer motivation av att variera kan det här upplägget vara bra.

löpträning planering av löpning

Hållbar veckoplanering av löpträning vid 3 pass per vecka:

– Kvalitépass, d.v.s. intervallträning/fartlek/snabbdistans. Förslag på 5 olika löpintervaller och varför de är bra att springa kan du läsa här och om långa tusenmetersintervaller här.

– Längre pass. Måste inte vara flera mil, men ”lugnt och långt” i jämförelse med dina andra konditionspass. Hur långt beror helt på din träningsvana och ditt mål. Här hittar du 10 tips till ett lyckat långpass.

– Återhämtnings/njutpass där du bara följer kroppen och springer så fort som känns bra.

Ett rullande schema med dessa 3 typer av pass ger träning för både förbättrad kondition/löpstyrka, uthållighet, och utrymme för spontanitet. Ovan ett förslag på hur du kan lägga upp träningen om du springer 3 gånger i veckan, gillar variation och vill utvecklas som löpare. Springer du 2 pass per vecka kan ett smart drag vara ett kvalitépass med intervaller + ett lugnt distanspass. Springer du oftare än 3 gånger i veckan kan du fylla ut med fler pass där fart och distans anpassas efter dagsform.

Annars finns inga rätt eller fel så länge du får de resultat du önskar, mår bra av löpträningen, inte drar på dig skador och bibehåller motivationen. Lycka till med din löpning!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.