Vad sägs om vegetariska, sunda och smarriga sötpotatisplättar till Meat Free Monday-middag? En maträtt för alla slags livsnjutare, även dig som är vegan, glutenintolerant, mjölk- eller äggallergiker. Och genom att använda sötpotatis istället för ”vanlig” potatis får du dessutom i dig mer antioxidanter, betakaroten, fibrer och andra nyttigheter. Läs gärna mer om jämförelsen mellan sötpotatis och vanlig potatis här, men den söta goda smaker räcker långt.
Smarriga sötpotatisplättar
Portioner 2 portioner
Ingredienser
- 1 st sötpotatis
- 0,5 burk kokosmjölk
- 1 dl havremjöl mixad havregryn till mjöl
- 1 msk lönnsirap
- 1 msk havremjölk
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
- 2 msk kokosolja
Instruktioner
- Skala och dela sötpotatisen mindre bitar och koka tills dess att den är mjuk.
- Mixa sötpotatisen med en stavmixer.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Vispa ihop sötpotatisen med kokosmjölk, havremjölk och lönnsirap.
- Tillsätt ”mjölblandningen” till sötpotatismixen.
- Låt smeten vila i ca 30 minuter i kylskåpet.
- Stek pannkakorna i en stekpanna med kokosolja.
- Servera med favorittillbehören, exempelvis hallon, blåbär och vegansk yoghurt eller vaniljkesella.
Recept och foto: Hanna Sundell med bloggen Hanna´s Green Kitchen där du alltid hittar goda och hälsosamma recept.