Hälsosamma semlor – 3 smarriga recept

Tisdag 5 mars är det semmeldagen eller om du hellre säger fettisdagen? För dig som inte kan få nog av olika slags semlor, är diabetiker, glutenintollerant eller vill dra ner på det raffinerade sockret – baka några av våra hälsosamma semlor. För saftig njutning som samtidigt ger en skön magkänsla.

En dag om året då du självklart ska kunna njuta av semlor i originalform om du önskar, men det ena utesluter inte det andra. I våra recept kan du byta ut mjöl- och sockersort efter tycke och smak, liksom fyllningen. Vid mjölkallergi – byt ut grädden mot kokosgrädde och nötallergiker kan byta ut mjölet mot exempelvis bovetemjöl. Hoppas du hittar något som smakar!

Hälsosamma semlor – 3 smarriga recept

Sockerfria semlor

Ingredienser: 10 st mini-semlor

  • 3 ägg
  • 50 g smält smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk stevia strö (valfritt)

Gör så här:

  1. Vispa äggen. Häll i grädde och smält smör.
  2. Blanda mandelmjölet med fiberhusk, kardemumma, bakpulver och stevia strö i en skål.
  3. Rör ihop med äggblandningen och låt stå cirka 10 minuter så att blandningen sväller och blir ganska fast.
  4. Klicka i smeten i 10 muffinsformar och grädda i 175 grader 20 minuter.

Mandelmassa:

  • 100 g mandelmjöl
  • 1 äggvita
  • 1 msk stevia strö
  • 1 msk vispgrädde

Gör så här: 

  1. Blanda mandelmjöl, äggvita, stevia och vispgrädde till lagom konsistens.
  2. Rör i mer vispgrädde om massan blir torr.
  3. Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan.
  4. Spritsa på grädde och lägg tillbaka locket. Pudra över lite sukrin melis.

Recept: emilysliv.se

Foto: Anna Lissjanis

Glutenfri semmelwrap

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk kokossocker
  • 1 krm kardemumma
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • kokosolja/smör till stekning

Gör så här:

  1. Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i några minuter och svälla.
  2. Platta ut och stek i en klick kokosolja eller smör, ett par minuter på varje sida (tills den är genomstekt).
  3. Går även att göra på en tallrik i micron om du vill att det ska gå ännu snabbare.

Fyllning – se övriga recept.

Recept och foto: Anna Lissjanis

semlor

Snabba semlor med protein / semmelmugcake

Ingredienser semlor:

  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 1 dl proteinpulver kanelbulle (finns bl.a. hos sisu.se och Tyngre. Går även bra med annat vanlijproteinpulver + lite kanel)
  • 1 msk kokosolja
  • 1 ägg
  • 1 tsk kardemumma
  • några droppar stevia eller annan sötning

Gör så här:

  1. Blanda ihop allt och lägg i en djup tallrik.
  2. Grädda i micron i ca 1 minut. O.b.s – den är godast lite kladdig.
  3. Ta ut “semlan” och lägg på ett fat.

Mandelmassa:

  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 tsk honung
  • En skvätt mandelmjölk (alt. annan mjölk)
  • 1/2 tsk kardemumma

Gör så här:

  1. Blanda allt med en sked i en liten skål.
  2. Fördela på toppen av proteinsemlan.
  3. Toppa sedan med vispad kokosgrädde eller vanlig grädde.
  4. Njut!

Recept och foto: Linn Appelskog

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras