Tisdag 4 mars är det semmeldagen eller om du hellre säger fettisdagen? För dig som inte kan få nog av olika slags semlor, är diabetiker, glutenintollerant eller vill dra ner på det raffinerade sockret – baka några av våra goda, hälsosamma semlor.
En dag om året då du självklart ska kunna njuta av semlor i originalform om du kan och önskar, men det ena utesluter inte det andra. Till våra hälsosamma semlor kan du även byta ut mjöl- och sockersort efter tycke och smak, liksom fyllningen. Vid mjölkallergi – byt ut grädden mot kokosgrädde och nötallergiker kan byta ut mjölet mot exempelvis bovetemjöl. Hoppas du hittar någon variant som passar dig!
Hälsosamma semlor – 3 smarriga recept
Semlor med boost av protein
Ingredienser semlor:
- 4 dl havregryn (som du sedan mixar till mjöl)
- 2 dl vaniljkvarg utan tillsatt socker
- 2 st ägg
- 2 msk sötströ
- 2 tsk bakpulver
- en nypa salt
- kardemumma efter smak
Ingredienser fyllning:
- 5 st urkärnade dadlar
- 1 st proteinbar white chocolate almond från Barebells
- kardemumma efter smak
Ingredienser ”topping”:
- Valfri grädde
- kardemumma (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Mixa nu havregrynet till ett havremjöl i en matberedare eller liknande.
- Tillsätt nu resterande ingredienser och blanda ihop med en slickepott, sked eller liknande tills allt går ihop.
- Klicka ut 10 st mindre eller 5-7 större semlor på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugnen 8-12 minuter beroende på ugn och storlek. Ha lite koll och ta ut när de börjar få fin färg, hellre att de är lite kladdiga än torra! Låt svalna.
- Gör nu fyllningen eller ”mandelmassan”. Kärna ur dadlarna och mixa i en matberedare. Riv proteinbaren med ett rivjärn och mixa även denna tillsammans med dadlarna tills du får en kladdig massa.
- Skär nu av ett lock på dina semlor. Gröp sedan ur ett litet hål i bottendelen av semlan och fyll upp med din ”mandelmassa”.
- Vispa nu valfri grädde och spritsa på bottendelen av semlan, sätt på locket och pudra med sukrin melis eller liknande.
- Ät och njuuuuut!
Recept och foto: Martina ”Skippa Sockret” Norling.
Sockerfria minisemlor
Ingredienser, ca 10 st:
- 3 ägg
- 50 g smält smör
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl mandelmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 1 tsk kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk stevia strö (valfritt)
Gör så här:
- Vispa äggen. Häll i grädde och smält smör.
- Blanda mandelmjölet med fiberhusk, kardemumma, bakpulver och stevia strö i en skål.
- Rör ihop med äggblandningen och låt stå cirka 10 minuter så att blandningen sväller och blir ganska fast.
- Klicka i smeten i 10 muffinsformar och grädda i 175 grader 20 minuter.
Mandelmassa:
- 100 g mandelmjöl
- 1 äggvita
- 1 msk stevia strö
- 1 msk vispgrädde
Gör så här:
- Blanda mandelmjöl, äggvita, stevia och vispgrädde till lagom konsistens.
- Rör i mer vispgrädde om massan blir torr.
- Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan.
- Spritsa på grädde och lägg tillbaka locket. Pudra över lite sukrin melis.
Recept: emilysliv.se
Snabb pannkakssemla
Ingredienser, 4 st:
Pannkakor
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl lättmjölk
- 3 ägg
- Kardemumma
- Rapsolja
Fyllning
- 200 g sockerfri mandelmassa
- 3-4 msk lättmjölk
- 5 dl mellangrädde
Gör så här:
- Blanda mjöl, kardemumma och salt. Rör ner hälften av mjölken och vispa med ballongvisp. Lägg resten av mjölken och ägget tills du får en slät smet.
- Stek pannkakorna i en stekpanna med lite rapsolja för varje pannkaka du gör. Lägg dem åt sidan och börja med fyllningen.
- Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa.
- Vispa grädden. (Den ska vara fluffig, inte hård)
- Bre på mandelmassan. Sprits eller klicka på grädden och vik ihop.
- Pudra på florsocker ( valfritt)
Recept: A.Bakery
Sockerfri pannkakssemla
Ingredienser
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl lättmjölk
- 3 ägg
- kardemumma
- rapsolja
- 200 g sockerfri mandelmassa
- 3-4 msk lättmjölk
- 5 dl mellangrädde
Instruktioner
- Blanda mjöl, kardemumma och salt. Rör ner hälften av mjölken och vispa med ballongvisp. Lägg resten av mjölken och ägget tills du får en slät smet.
- Stek pannkakorna i en stekpanna med lite rapsolja för varje pannkaka du gör. Lägg dem åt sidan och börja med fyllningen.
- Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa.
- Vispa grädden. (Den ska vara fluffig, inte hård)
- Bre på mandelmassan. Sprits eller klicka på grädden och vik ihop.
- Pudra på florsocker ( valfritt)