Smakrik meny till sommarfesten – recept till förrätt, huvudrätt, dessert

smakrik meny

Kristi himmelsfärdsdag, examen, midsommar, semesterstart – det finns mycket att fira framöver. Här hittar du förslag på en smakrik meny med recept för såväl förrätt, huvudrätt och dessert.

Det sägs ju att vägen till hjärtat går via magen, ett garanterat lyckat drag är därför att fira dina högtidsdagar och närstående med en god och smakrik meny. Här får du ett festligt förslag!

Smakrik meny till sommarfesten – recept till förrätt, huvudrätt, dessert

Bruschetta med vegansk bönröra

Ingredienser bönröra:

  • 1/2 förpackning sköljda och avrunna Zeta Cannellinibönor Ekologiska, 380 g
  • 1/2 dl solrosfrön
  • ¼ liten rödlök, finhackad
  • 3 msk Zeta BreOliv eller BreOliv Mild
  • 2 plommontomater, hackade
  • 3 msk Zeta kapris små, hackade
  • 3 msk färsk persilja, hackad
  • 3 msk saft av citron
  • 1/2 tsk flingsalt

Övriga ingredienser:

  • Surdegsbröd, rostade i ugn
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • Zeta BreOliv eller Breoliv Mild
  • 4 tomater, hackade
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Ärtskott

Så här gör du:

  1. Lägg samtliga ingredienser till bönröran i en matberedare och mixa med korta intervaller ett par gånger. Röran ska vara grovhackad, inte helt slät.
  2. Rosta brödskivorna i ugn eller brödrost.
  3. Halvera de rostade bröden och gnugga med vitlöksklyftan.
  4. Bre bröden med BreOliv och lägg på bönröran.
  5. Hacka tomaterna och lägg ovanpå röran.
  6. Strö över salt, peppar och hackade ärtskott.

Recept: Zeta.

lax-sotad2

Sotad salama lax med glasnudlar och mangosalsa

Ingredienser:

  • Glasnudlar
  • Lime
  • Salama lax / kallrökt lax
  • Mangosalsa 4 port
  • 1 stor mogen mango
  • 2–3 röda paprikor
  • 20 cm slangurka
  • 1 rödlök
  • 1 röd chili
  • 1 Lime
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger

Gör så här:

  1. Nudlar: Koka eller fritera torra okokta glasnudlar i 170-180°C varm olja. Efter 5–15 sekunder sväller de upp till krispiga nystan. Ta inte för mycket i taget och dra isär nudlarna.
  2. Mangosalsa: Skär mango, paprika, rödlök, chili och gurka till salsan i små tärningar och lägg i en bunke.
  3. Tillsätt rivet skal och saft från lime med olivolja och vinäger, tillsätt koriander i önskad mängd. Blanda försiktigt och låt stå i minst 30 min före servering.
  4. Limesyrad och sotad salma lax: Lägg laxen i plastpåse och tillsätt rejält med nypressad limejuise, massera in juicen genom att gnugga påsen. Förslut påsen och lägg den i kylen ca 1 timme. Vänd och gnugga påsen några gånger.
  5. Lägg laxen på ett fat och bränn hastigt av den runt om med en brännare. Har du ingen brännare så kan du hastigt vända runt laxen i en het torr stekpanna.

10.-Hallon-och-lakritscheesecake

Hallon- och lakritscheesecake

Ingredienser, ca 8-10 bitar

Botten:

  • 4 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 3 msk erythritol
  • 100g smör

Fyllning:

  • 400g färskost
  • 2 ägg
  • 1 dl erythritol
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk lakritspulver

Hallontopping:

  • 350g frysna hallon
  • Juice från 1 citron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl erythritol
  • 2,5 gelatinblad
  • 25g smör

Choklad- och lakritssås

  • 2 msk kakaopulver
  • 1 dl grädde
  • 10,5 dl mjölk
  • 4 msk erythritol
  • 2-3 tsk laktrits
  • 30g 90% mörk choklad
  • En nypa havssalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 ° C.
  2. Blanda alla ingredienser för botten och forma till en deg. Täck botten på en rund springform täckt i bakplåtspapper och grädda i ugnen i 8-10 min. Låt svalna.
  3. Vispa ägg, erytritol och vanilj med en elvisp tills det är fluffigt. Det tar cirka 10 minuter.
  4. Vispa ned i färskosten. Och tillsätt sedan in lakritspulvret och vispa. Börja med 1 msk och smaka av, tillsätt sedan resten. Lakritsmaken blir lite mindre efter bakning så du kan behöva mer än du tror.
  5. Häll blandningen över botten och grädda i ugnen i cirka 30-40 min. Ta ut och låt den bli fast i kylen i cirka 1-2 timmar.
  6. Hallonlager: Låt hallonen koka upp i en kastrull. Ta sedan bort och använd en sil för att pressa ut all saft ur hallonen tills nästan endast kärnorna är kvar. Använd en sked för att verkligen få ut all vätska.
  7. Blöt gelatinarken i kallt vatten i 5 minuter. Tillsätt allt utom gelatin och smör i en kastrull. Vispa tills det kokar. Tillsätt gelatinarken och fortsätt vispa på medelvärme i 2 min. Tillsätt smöret och vispa i några sekunder tills det smält och ta sedan bort från värmen. Låt svalna.
  8. När kakan är riktigt fast, häll den kylda hallonsåsen över kakan. Det är viktigt att kakan är ordentligt fast annars kommer såsen att blandas med kakan. Ställ i kylen tills hallonlagret är fast. Tar cirka 30 minuter.
  9. Gör lakritssåsen under tiden. Tillsätt erythritol, kakao, grädde och mjölk i en kastrull. Vispa tills det kokar. Låt sjuda på låg värme i 2-3 minuter medans du rör om. Tillsätt lakritspulver och mörk choklad. Rör om i ytterligare en minut. Ta bort och svalna. Häll i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och dekorera sedan cheesecaken. Spara resten av såsen till servering.

Recept: @swedishketo

Fler rekommenderade recept för en smakrik meny:

Commenter's avatar
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.