SKOTEST av 5 löparskor för terräng – fakta och utvärdering

Gillar du att springa i skogen? Ditt val av löparskor för terräng kan göra stor skillnad på både resultat, känsla och att hålla dig skadefri på sikt. Dessutom är det bra att uppdatera dina skor med jämna mellanrum. Hur lång livslängd ett par löparskor har råder delade meningar om, men ett sätt att se om de är för slitna är att lägga dem på ett bord. Kika på hälarnas sula bakifrån på hälarna – om den är böjd inåt och öppningen där du sätter i fötterna har blivit väldigt bred så är det dags att byta.

Det bästa är om du har möjlighet att gå till en butik och prova ut en modell som passar din fot, ditt löpsteg, målet med löpningen och underlaget där du ska springa. Men det kan ändå vara bra att ha lite koll på vad andra som testat skorna tycker innan ett köp. SportHälsas redaktion och bloggare har testat fem olika modeller av löparskor för terräng enligt vissa kriterier som du kan läsa nedan. Resultatet och några utlåtande kan du ta del av här tillsammans med information om de olika löpskorna.

5 löparskor för terräng – test och utvärdering

Merrell All Out Crush Touch Mudder 2

Terränglöparskor med 6 mm drop (d.v.s. höjdskillnad mellan häl och tå) passande för många underlag men optimal i steniga och leriga miljöer, exempelvis ett hinderbanelopp eller swimrun. Skorna har en grov gummiyttersula med bra grepp, TrailProtect-skydd under foten och en väldigt ventilerad ovandel i förstärkt mesh och TPU. Pris ca 1199 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 5,2

– Komfort: 7,2

– Grepp: 7,9

– Vikt: 9,4*

– Dämpning: 5,4

– Totalt omdöme: 35

Utlåtande: ”Otroligt lätt och smidig sko som inte suger åt sig vätska. Tuff och passar mig korta sträckor.”

Lättaste* skon enligt testpatrullen!

Salming Trail 5 Shoe

Trailsko som passar lika bra på våta klippor som teknisk trail, asfalt eller grus. Skon har 5 mm drop och är utrustade med Vibram Megagrip-yttersula som ger ett kraftfullt grepp både på våta och torra underlag. Mellansulan är i sin tur gjord av ett nyutvecklat material (Recoil) som absorberar de negativt belastande krafterna när du landar samtidigt som det ger bättre energi i frånskjutet.

Som alla andra Salming-skor så är Salming Trail 5 Women byggd efter TGS 62/75°-systemet som ger stabilitet till fotens bakre delar och flexibilitet i framfoten för att främja och följa fotens naturliga rörelser. Pris ca 1237 kr

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 8,2

– Komfort: 7,8

– Grepp: 7,6

– Vikt: 8,2

– Dämpning: 7,4

– Totalt omdöme: 39,2

Utlåtande: ”Bra grepp, trygg och väldigt stabil sko. Dock tyckte jag den känslan var aningen klumpig i jämförelse med övriga modeller, samt lite väl skrikiga färger för min smak.”

Mizuno Wave Rider 21

Lätt, snabb och smidig sko med 12 mm drop designad för mängdträning på asfalt och grus. Mizuno Wave Rider 21 passar för långa löprundor och är utvecklad för ett neutralt löpsteg.  Utrustad med Mizuno waveteknologi som ger en fantastisk dynamisk stötdämpning och är uppdaterad med ny ovandel denna vår/sommar. Mizuno Wave Rider är märkets mest ikoniska sko som uppdaterats och förbättrats kontinuerligt i 21 år. Vikten är 290 gram för herr och 245 gram för dam. Rek. pris: 1500 kr

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 7,5

– Komfort: 9*

– Grepp: 7,6

– Vikt: 8,4

– Dämpning: 7,8

– Totalt omdöme: 40,6

Utlåtande: ”Väldigt bekväm, lätt, smidig och snygg. Sulan är dock betydligt mindre räfflad i jämförelse med övriga modeller och lite väl mjuk för terränglöpning enligt mig.”

*Bäst komfort enligt testpatrullen!

Salomon Sense Ride

Generöst uppbyggd trailsko med 8 mm drop och väl utvecklad passform. Contagripsula ger bra kraft på både mjuka och hårda, våta eller torra ytor. Bra dämpning för längre löpning och väger bara 275 gram. Pris ca 1500 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 7,6

– Komfort: 7,6

– Grepp: 7,2

– Vikt: 8

– Dämpning: 7,6

– Totalt omdöme: 38

Utlåtande: ”Smidig och lätt. Jättebra fäste i Ursvik skogen med andra ord lämpar sig bra för terräng.”

 

Saucony Peregrine 8

Löparskor med 4 mm drop för tuffare terräng, utrustad med en PWRTRAC-yttersula med 6 mm dubbar som gör att du får bra grepp på de flesta underlag. EVERUN-toppsula ger dig allt skydd och dämpning du behöver, medan mellansulan ger dig mjukhet och studs. Vikten är 283 gram och priset ca 1200 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 9*

– Komfort: 8,4

– Grepp: 8,6*

– Vikt: 7

– Dämpning: 8,4*

– Totalt omdöme: 41,4

Utlåtande: ”Underbar sko som känns mjuk när man går men vid löpning ger ett perfekt motstånd mot underlaget.”

Stabilast*, bäst grepp*, bäst dämpning” och BÄST I TEST TOTALT enligt testpatrullen!

 

 

Text: Anna Lissjanis

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.