Skitouring – en skidupplevelse utöver det vanliga

Skitouring – en skidupplevelse utöver det vanliga

För många skidåkare ger det skidåkningen en extra dimension att för egen maskin ta sig upp för berget, istället för att sätta sig i en bekväm gondol eller sittlift. Skitouring, eller ”topptur”, som är det mer traditionella namnet, innebär att man med egen kraft och på skidor tar sig uppför berget, för att sedan susa ned i orörd pudersnö. Det är en trend som växer sig allt större, och de som hakat på trenden får inte bara naturnära sportupplevelser, utan har också valt ett miljövänligt sätt att åka skidor.

I år var det premiär för Skitouring Camp, som arrangeras av SnowTrex, och det kunde knappast ha börjat bättre: nyfallen pudersnö, solsken, fantastiska naturupplevelser och nöjda deltagare. En grupp passionerade skidåkare fick njuta av 3,5 dagars skitouring-äventyr runt Trattenbachalm i Neukirchen am Großvenediger i Österrike. För två i gruppen var det livets första skitouringerfarenhet. Följ med på en ögonblicksskildring från en topptur på österrikiska Sonnwendkogel!

Helt tyst. En kort paus. Allting är vitt. Vita bergstoppar och vit pudersnö över vidsträckta landskap. Förutom vår lilla grupp är vi alldeles ensamma i naturen, så när som på en alpget som skymtar bakom en höjd. Bara natur, ensamhet, frihet och lyckokänslor. Till och med molntäcket börjar spricka upp i ett leende, och får små hål som växer till en allt större klarblå himmel. Solstrålar letar sig ner, reflekteras i snön och värmer våra ansikten. Vi har bara några få höjdmeter kvar tills vi når vårt mål: toppen Sonnwendkogel på 2 288 meters höjd.

Äntligen framme. Vi kan inte sluta le. Kroppen är helt slut, men vi är lyckliga. Solen fortsätter att lysa över oss, och snart väntar vår stora belöning: nedfarten i kilometervis av helt orörd pudersnö. Finns det någon bättre upplevelse för en freerider, skidälskare och naturvän?

Den stora belöningen – skidåkning i orörd snö

Efter den ansträngande stigningen har vi verkligen gjort oss förtjänta av en härlig nedfart. Och ännu skönare blir upplevelsen med tanke på gårdagens misslyckade försök att ta sig till toppen. I snöstorm och dimma var vi tvungna av avbryta stigningen redan efter en timme – en nedfart i de förhållandena hade varit för riskfylld. Desto mer triumferande känns det nu att stå på toppen och njuta av den hisnande vackra utsikten! Hur otroligt bra pudersnön är här uppe vågade vi knappt fantisera om. Och det kanske bästa av allt: vi får ha den helt för oss själva! Oavsett åt vilket håll vi åker så får vi lägga de första svängarna i det orörda täcket. Ingen annan skidåkare syns till så långt ögat kan nå.

SnowTrex Skitouring Camp arrangeras i år för första gången. Under en förlängd helg på 3,5 dagar får vi uppleva alla aspekter av en topptur. På programmet står praktisk utbildning, snökurs, säkerhetsträning, hantering av lavinutrustning, lavinsond och spade, och simulering av en nödsituation. Vi får lära oss varför rätt utrustning är viktig, och hur man praktiskt ska bete sig. Dessutom får vi nyttiga tips om hur man håller nere kostnaderna och hur man ska åka skidor säkert och tekniskt riktigt. Ledorden är säkerhet och skoj!

Trattenbachalm: traditionellt, gemytligt och autentiskt

Vår skidguide Markus Enzinger ser inte bara till att ge oss rätt kunskap, utan gör också så att vi känner oss säkra och på gott humör. Enzinger kommer själv från området och har värdefull lokalkännedom. Som frilansande skidguide spenderar han större delen av sin tid i bergen, ofta med enskilda kunder, men också, som i vårt fall, med olika camps och turer. Han är med och arrangerar liknande camps över hela Österrike, men centralpunkten är Neukirchen am Großvenediger och stugan Trattenbachalm, som under vintern används exklusivt för skitouring-camps.

Även vi har turen att få kalla vackert belägna Trattenbachalm för vårt hem under vårt camp. Den traditionella stugan ligger mitt i naturen, och på vintern kan man endast ta sig hit på skidor eller med snöskoter. En lugn och fridfull plats. Men elektricitet och varmt vatten finns, och även allt man kan tänka sig för en gemytlig kväll: ugn, kokplattor, och till och med tv och Wi-Fi. Vi slog faktiskt på tv:n en kort stund, bara för att se slalomtävlingen från alpina skid-VM i St. Moritz. Och Wi-Fi är såklart väldigt praktiskt för att informera sig om aktuell lavinrisknivå på morgonen.

Att resa till Neukirchen

Att ta sig hit är enkelt, och möjligt med både tåg och flyg. En gång i timmen går ett tåg från Zell am See till Neukirchen. Och även från München, Innsbruck och Salzburg kan man ta sig till Neukirchen med kollektivtrafik. Vår grupp tog sig hit på olika sätt, med flyg, nattåg och bil. Philipp, som är på sin första skitouring-tur, kombinerar vårt camp med en traditionell skidsemester i ett skidområde, och befann sig bara 5 mil bort i Kitzbühel. Ett smart sätt att maximera nyttan av sin österrikeresa!

Under torsdagseftermiddagen började vårt äventyr på riktigt, när vi tog oss från Alpengasthof Rechtegg i Neukirchen am Großvenediger. Därifrån har man en fin utsikt över hela femton toppar på över 3 000 meter, däribland Groß- och Kleinvenediger samt Großer Geiger. Efter två timmar är man sedan på Trattenbachalm på 1 718 meters höjd. Tung packning behöver deltagarna inte själv släpa upp på berget, utan kan med hjälp av snöskoter köras upp till Trattenbachalm. Och maten då? Efter en lång skitouring-dag är man självklart hungrig. Alpengasthof Rechtegg förbereder våra dagliga menyer, och för oss återstår bara en enklare uppvärmning/tillagning. Ett tidssparande och välsmakande upplägg!

Gemytliga kvällar och fantastiska etapper

Efter torsdagens stigning och en gemytlig kväll i stugan följde en snörik fredag, där vi tyvärr behövde ställa in vår planerade tur till Sonnwendkogel på grund av kraftig dimma. Men tiden användes på bästa sätt: under eftermiddagen stod lavinsäkerhetsteori och praktiska övningar i området runt stugan på schemat. Att gräva ner och upp ryggsäckar kan också vara en ansträngande uppgift!

Under den sista dagen styr vi skidorna mot Kröndlhorn (2 444 m.ö.h.), som är områdets högsta topp. Den milsvida utsikten över bland annat Salzburgs högsta berg, mäktiga Großvenediger, är oförglömlig. Samma berg är också bakgrunden till namnet för vår startpunkt: Neukirchen am Großvenediger. Även Großglockner, Österrikes högsta berg, skymtas i fjärran, och när förhållandena är perfekta kan man se ändå till Tyskland. De perfekta väderförhållandena lockade många skidåkare, och vi fick hälsa på flera andra skitouring-fantaster, som också njöt av sol och skidåkning.

Vi hade gärna stannat ett par dagar till, men med vår avslutande nedfart går vårt camp nu mot sitt slut. Vädergudarna kunde inte varit godare mot oss under vår sista dag! Efter nedfarten till stugan väntar nu bara ett läckert mellanmål, att packa våra väskor och ställa oss på skidorna ned till Alpengasthof, där vår Skitouring Camp slutar lika vackert som det började: med solsken och vacker utsikt över vita alptoppar.

Text och foto: SnowTrex

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.