Simstart i öppet vatten

Simstart i öppet vatten

Många människor som trängs ute i vattnet och vill komma iväg fort. Hur går en simstart i öppet vatten till? Och vad är bra att tänka på? Frågor som besvaras vid del 4 i vår följetong om att komma igång med simning i öppet vatten.

Vid tävlingar som Tylösand Aquathlon & Swim lördagen den 22 juli och Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim söndagen den 6 augusti genomförs simstarten på olika sätt. I Tylösand vadar deltagarna ut till första rundningsmärket och svänger höger och simmar längs med stranden fram till 200 meter, 500 meter och 1000 meter rundningsbojarna. På Djurgården är mass-starten i vattnet och på filmen kan ni se starterna från 2014, 2015 och 2016 års tävlingar:

Att tänka på vid simstart i öppet vatten

– Behåll lugnet vid simstarten.

– Fokusera på andningen.

– Placera dig efter din egen simförmåga.

– När startskottet gått – rikta in dig mot första rundningsbojen på simbanan.

– De snabbaste simmarna drar direkt iväg i sin egen takt och då är det viktigt att du lugnt hittar din rytm för att spara både energi och tid.

– När du hittat din tävlingsfart så kan det vara bra att följa en simmare som ligger strax framför eller strax vid sidan för att ”drafta / ta fötter” på honom/henne.

Vill du veta mer om simning i öppet vatten? Här hittar du del 1 om vattenvana, här del 2 om armtag och andning, här del 3 om navigering, här del 4 om simstart i öppet vatten och slutligen del 5 om drafting. Lycka till!

Text: Anna Lissjanis

Fakta: Anders Björkholm

Film: Jerker Dalunde

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.