Så funkar drafting – simma i öppet vatten del 5

Så funkar drafting – simma i öppet vatten del 5

Att ”simma på rulle”, så kallad drafting, är bra att kunna om du vill simma snabbt. Men hur funkar det? I sista delen av vår följetong för att komma igång med simning i öppet vatten hittar du en film och några tips för dig som vill lära dig drafting.

Konsten att ”simma på rulle” vid öppet vatten simning är viktig om du siktar på att nå en viss tid vid tävlingar som Tylösand Aquathlon & Swim lördagen den 22 juli och Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim söndagen den 6 augusti. Detta sker genom att du “tar fötter” på en simmare som ligger strax framför eller att du lägger dig ”bredvid / vid höften” på framförvarande simmare. På så sätt sparar du energi och simmar snabbare.

Så funkar drafting

– Om du ligger direkt bakom en simmare så ska du ligga så tight att du nästan nuddar framförvarande simmares fötter med dina fingrar. Men du måste vara försiktig för att undvika att få en spark i ansiktet eller på händerna och armarna.

– Bästa varianten är oftast att du ligger strax ”bredvid / vid höften” på en snabbare simmare så att du får dragningshjälp av vågen som bildas från den snabbare simmaren. Vågen sträcker sig snett bakåt ut från båda sidorna.

– Om du är riktigt duktig på drafting-tekniken så kan du turas om med övriga simmare att växelvis ligga främst och dra.

Vill du veta mer om simning i öppet vatten? Här hittar du del 1 om vattenvana, här del 2 om armtag och andning, här del 3 om navigering, här del 4 om simstart i öppet vatten och slutligen del 5 om drafting. Lycka till!

Text: Anders Björkholm

Film: Jerker Dalunde

Foto: Lars Stålnacke

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras