Sexuella trakasserier i löpspåret – veckans viktiga snackis

Sexuella trakasserier i löpspåret - veckans viktiga snackis

Känner du dig trygg på löprundan? Det borde vara självklart, oavsett om det är mörkt ute, vilket kön du har eller din klädstil, men tyvärr är det inte så. Problemet med sexuella trakasserier mot löpare är mer utbrett än man kan tro. Ett viktigt ämne som varit på tapeten under veckan.

Hela 35 procent av svenskarna har avstått från att träna eller motionera för att de inte känner sig trygga när det är mörkt ute. Bland kvinnorna är siffran hela 54 procent. Det visar en Sifo-undersökning som är genomförd på uppdrag av Stadium. 

Även tidningen Amelia och SVT har uppmärksammat ämnet i Aktuellt. I måndags medverkade journalisten och influencern Petra Månström samt Anders Szalkai, elitlöparen och chefredaktören för Runners World, för att ge sin bild av saken.

– Med en egen snabb research i Team Stockholm Marathon Running visar att många upplevt obehag. Många väljer bort elljusspåret och andra områden utan folk i omlopp kvällstid som tjej. Det är en tragisk utveckling där tyvärr löparrundorna speglar samhället i stort, skriver Anders Szalkai på sin Instagram.

Betydligt fler kvinnor än män känner sig otrygga att träna i mörker, men det finns också stora skillnader mellan olika åldersgrupper. Bland kvinnor i åldersgruppen 18–29 år har hela 67 procent, en eller flera gånger, avstått från att träna när det är mörkt ute.

– Löpning är en lättillgänglig träningsform som passar alla, det enda man egentligen behöver är ett par bra löparskor. Men som kvinna är det inte alltid lika lätt att ta sig ut och springa själv. Jag har absolut hoppat över en löprunda på grund av att det är mörkt ute och att det inte känns riktigt hundra att springa själv, även fast jag tävlar i kampsport, säger Fannie Redman.

Fanny är en av Stadiums löpcoacher som nu anordnar gratis löpgrupper som utgår från Stadium Pulse på Kungsgatan 8 på torsdagar kl 17.00. Alla deltagare får reflexvästar på plats och passet tar cirka 1,5 h. Stadiums löparexperter leder passet och Fannie Redman håller i uppvärmningen. Ingen anmälan krävs och passet är helt kostnadsfritt.

Även vi på SportHälsa kommer kommer arrangera gratis löpgrupper i samarbete med Salming Concept Store under våren. Information kommer inom kort.


Känner du dig otrygg som löpare? Sexuella trakasserier är aldrig ditt eget “fel” eller något du kan påverka, men här är ger Stadium några tips som kanske kan göra dig mer bekväm som löpare.

5 tips för att komma igång med löpning även när det är mörkt ute 

– Hitta en springkompis – att snöra på sig löparskorna när det är mörkt och kallt kan ibland vara extra tufft. Hitta en eller flera springkompisar och välj en upplyst runda.

– Se till att du syns – ha en reflexväst eller en jacka med tydliga reflexer och fäst gärna en extra reflex vid ankeln.

– Lys upp vägen – använd gärna en pannlampa eller liknande, det gör även att du ser underlaget bättre och minimerar risken för att skada dig.

– Klädsel – ha flera tunna lager så du lätt kan anpassa dig efter temperatur.

– Skorna – väggrepp är extra viktigt under vintern. Använd gärna en vinterlöparsko och spring med broddar om det är halt.

Text och foto: Anna Lissjanis

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras