Seniorträning – du blir aldrig för gammal för att träna Aktiv sommar del 3

Seniorträning - du blir aldrig för gammal för att träna

Med stigande ålder sker en mängd fysiologiska förändringar i kroppen och även rent psykiskt. Flera strukturer påverkas och den främsta förändringen som har störst betydelse för både vardagslivet och livskvalitén bland äldre är den nedsatta förmågan att utveckla kraft i muskeln. T.ex. är det vanligt att uppleva att det känns tyngre att gå i trappor, parera vid ett fall eller att resa sig upp från en stol. De fysiologiska förändringarna som sker i kroppen är oundvikliga, MEN det finns ett sätt att bromsa dem – med hjälp av träning!

Aktiviteter för seniorer - Jennie tipsar

- Utegym. Finns bl.a. i Stockholm på Gärdet, Tessinparken, i Vasastan och i Danderyd har ett senioranpassat utegym byggts.

- Promenader, med eller utan stavar. Kanske går det att sätta upp ett mål för sommaren gällande tid eller sträcka för att få lite utmaning.

- Utomhusgympa, anordnas av bl.a. Friskis och Svettis i olika parker i Stockholm. Flera pass i veckan och det kostar inte ett öre att delta.

- Hemmaträning. Att träna hemma, på landet eller på resande fot är smidigt och kostnadsfritt. Att införskaffa ett gummiband är ett enkelt sätt för att kunna träna hela kroppen vart som helst och när som helst.

Varför träning?

Oavsett ålder så har träning och fysisk aktivitet visat sig kunna förbygga och minska de förändringar som sker i kroppen med stigande ålder. Även den kognitiva försämringen (minne, koncentration och reaktionstid) påverkas positivt av träning. Det finns idag flera fina studier som visar på att både män och kvinnor högt upp i åren kan förbättra både kondition, uthållighet, balans och rörlighet med hjälp av träning. Är man i övrigt frisk finns det alltså ingen ursäkt som heter ”jag är för gammal för att börja träna”. Länge har vi levt efter myten att äldre måste vila och ta det lugnt, att det är farligt att ta ut sig. Den myten kan vi här och nu förkasta. Vi blir aldrig för gamla för att träna!

Fördelarna

Fördelarna med träning är multipla, och framförallt har det visat sig att styrketräning är särskilt effektivt för äldre. Även balansen och benmassan förbättras med hjälp träning, vilket på sikt kan minska risken för fallolyckor. Dessutom skapar träningen tillfällen för social gemenskap, något som i sin tur kan leda till att träningen känns roligare och blir en rutin i vardagen.

Vart och hur?

Intresset för seniorträning har ökat och idag finns betydligt fler arenor för denna målgrupp än för 10 år sedan. Även utbudet av träningsresor för seniorer har ökat och ett företag som tagit fasta på faktan ”det är aldrig försent” är företaget Rörelsebolaget AB. Med fokus på både fysisk och mental träning anordnar de resor för gruppen 55+ och med en fullbokad resa i maj där de äldsta deltagarna var 84 år står nu bokningarna öppna till höstens resa. Om en resa känns som ett stort steg för att komma igång med träningen finns det flera alternativ för att hålla sig aktiv i sommar och höst (se tipsarrutan till höger).

Fler vill lära sig mer om äldre

Ett större utbud av träningsanläggningar och resor för äldre kräver också fler instruktörer med en bredare kunskap kring just äldre och träning, därför har utbildningsmöjligheterna av seniorträning ökat och idag fokuserar flera tränarutbildningar på just seniorträning. Sports Club Education har nyligen startat en utbildning där fokus ligger i att ge tränare mer insikt i målgruppen. Några av delarna i kursen inkluderar fakta om artros och hur träningsövningar kan anpassas efter individen, vilket blir extra viktigt för just den äldre målgruppen.

Med hjälp av träning är det alltså möjligt att leva både ett friskare och längre liv!

Text: Jennie Nystedt, 26 år från Jämtland. Utbildad hälsopedagog på Gymnastik – och idrottshögskolan i Stockholm. Jennie läser just nu masterprogrammet ”population health” just nu och driver företaget Rörelsebolaget AB tillsammans med Elin Larsson.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras